Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Chrzan z jajkiem

Chrzan z jajkiem

alien1985 alien1985

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Żur na wędzonce

Żur na wędzonce

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Mazurek jajeczko

Mazurek jajeczko

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oczy Carycy po mojemu

Oczy Carycy po mojemu

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piegowaty wieniec

Piegowaty wieniec

luna76 luna76
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Quiche wielkanocne

Quiche wielkanocne

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Chrzanowe roladki

Chrzanowe roladki

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Czekoladowe marzenie

Czekoladowe marzenie

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik bez tłuszczu

Sernik bez tłuszczu

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: