Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

babka piaskowa

babka piaskowa

bogda46 bogda46
6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bigos .

Bigos .

Jojo Jojo
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rosół świąteczny

Rosół świąteczny

Henia Henia
18

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

mazurek makowy

mazurek makowy

angelika1 angelika1
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sernik

sernik

k@mil@ k@mil@
8

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biszkoptowy mazurek

Biszkoptowy mazurek

rozanka rozanka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Jajka w majonezie

Jajka w majonezie

rozanka rozanka
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

strucla z makiem

strucla z makiem

bogda46 bogda46

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik

Sernik

luna luna
11

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

pascha

pascha

bogda46 bogda46

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka makowa

babka makowa

bogda46 bogda46
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

tort ze śmietany

tort ze śmietany

bogda46 bogda46
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik

Sernik

cisowianka20 cisowianka20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

rosół drobiowy

rosół drobiowy

bogda46 bogda46
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki

Oponki

zewa zewa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: