Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Makowiec zwijany

Makowiec zwijany

gosia47-47 gosia47-47
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

pioge7 pioge7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Egg nog wg. Liny

Egg nog wg. Liny

Leena Leena

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sernik z chałwą

Sernik z chałwą

Ania Hosz Ania Hosz

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tradycyjny bigos

Tradycyjny bigos

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernikowe brounie

Piernikowe brounie

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernik ze śliwką

Piernik ze śliwką

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pomidorowy śledź

Pomidorowy śledź

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Piernikowe ludziki

Piernikowe ludziki

jaga85 jaga85
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Makowiec kolorowy

Makowiec kolorowy

jaga85 jaga85
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: