Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Babka rodzynkowa

Babka rodzynkowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka róża

Babka róża

Bożena1968 Bożena1968

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka rumowa 2

Babka rumowa 2

goofy9 goofy9

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka sękaczowa

Babka sękaczowa

sammakko sammakko
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka serowa

Babka serowa

czekoladka_m czekoladka_m

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka śmietankowa

Babka śmietankowa

kiwi kiwi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka śmietankowa

Babka śmietankowa

gosia56 gosia56
4

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka śmietankowa 8

Babka śmietankowa 8

jovi jovi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka śmietanowa

Babka śmietanowa

astra astra

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka spirytusowa

Babka spirytusowa

mysza75 mysza75
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka świąteczna

Babka świąteczna

Alex_M Alex_M

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka szafranowa

Babka szafranowa

Babeczka35 Babeczka35
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka twarogowa

Babka twarogowa

domagi domagi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: