Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Babka w paski

Babka w paski

Ilonar2301 Ilonar2301

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z bakaliami

Babka z bakaliami

eluchap eluchap
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka Zeberka

Babka Zeberka

annamaria annamaria

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka zeberkowa

Babka zeberkowa

Lukrecja_27 Lukrecja_27

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

babka zebra

babka zebra

bogda46 bogda46
7

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka zebra

Babka zebra

jaga85 jaga85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z herbatą

Babka z herbatą

anemon anemon
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

anullka7 anullka7
3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z kakaem

Babka z kakaem

Persik Persik
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z kardamonem

Babka z kardamonem

iziona iziona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babka z kisieli

Babka z kisieli

alaaa alaaa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: