Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Bożonarodzeniówka

Bożonarodzeniówka

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bozener crostoi

Bozener crostoi

akrobatka2 akrobatka2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bowle brzoskwiniowe

Bowle brzoskwiniowe

2halina 2halina
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Bombki z piernika

Bombki z piernika

misia14 misia14
20

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Strogonow wg hgg

Boeuf Strogonow wg hgg

31

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boeuf Stroganoff po polsku

Boeuf Stroganoff po polsku

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boczek w glazurze

Boczek w glazurze

2milutka 2milutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boczek pieczony 2

Boczek pieczony 2

zewa zewa
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boczek pieczony

Boczek pieczony

joasiaant joasiaant

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Boczek pieczony

Boczek pieczony

madzia1 madzia1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: