Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8820 przepisów w kategorii Święta

Serowe pączki

Serowe pączki

alison alison

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Serowe oponki

Serowe oponki

elizabeth702 elizabeth702

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

chrusty

chrusty

danusia29 danusia29

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pulpety z ryby 2

Pulpety z ryby 2

sandra200 sandra200

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledzik w oleju

Śledzik w oleju

Gruszka724 Gruszka724

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Krokiety z łososiem

Krokiety z łososiem

VITA VITA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki

dayzi dayzi

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Oponki serowe.

Oponki serowe.

MARIA66 MARIA66

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Keks świąteczny

Keks świąteczny

elutka elutka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Gęś pieczona

Gęś pieczona

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

poncz z bananów

poncz z bananów

cassia6 cassia6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

sernik mrożony z dodatkami

sernik mrożony z dodatkami

1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Śledziki w oleju

Śledziki w oleju

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Biała inaczej...

Biała inaczej...

Nati1.28 Nati1.28

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pączki

Pączki

2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: