Najpopularniejsze potrawy świąteczne: sałatki na święta

Wśród dań świątecznych, podawanych zarówno na Wielkanoc, jak i na Boże Narodzenie, najbardziej uniwersalne są sałatki. Tradycyjną sałatkę jarzynową z ugotowanych jajek, ziemniaków, marchewki, pietruszki, selera, a także ogórków kiszonych bądź konserwowych, groszku, cebuli i jabłek przyprawia się solą i pieprzem oraz łączy z majonezem. Bardzo popularne są różnego rodzaju sałatki z kurczakiem, z warzywami i aromatycznymi sosami. Na Wigilię i Boże Narodzenie podaje się sałatki rybne, głównie z dodatkiem śledzi (jak np. warstwowa sałatka Szuba) lub tuńczyka.

Mięsa na święta

Na świątecznych stołach królują deski zimnych wędlin i pieczonych mięs. Kiełbasy, pasztety, szynki, polędwice, pieczony boczek, karczek, schab w galarecie i mięsne rolady nadziewane szpinakiem lub pieczarkami kroi się na plasterki i układa na liściach sałaty na półmiskach. Na obiad najlepiej podać gościom tradycyjne drugie danie: porcję mięsa z sosem, ziemniakami, bukietem surówek i sałatkami. Doskonale sprawdzi się pierś z kurczaka, kotlety schabowe, pieczony indyk lub gęś.

Przekąski i przystawki na święta

Chętnie jedzoną przystawką, obecną na świątecznym stole, są faszerowane jajka. Po ugotowaniu nadziewa się połówki jajek, dobrze doprawioną masą szpinakową, pieczarkową, na bazie szynki albo żółtego sera. Można również zaserwować:
  • gotowane jajka w szynce, owinięte cienkimi plasterkami wędliny, np. prosciutto lub wędzonego boczku,
  • paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem grzybowym albo mięsnym,
  • ruloniki z wędzonego łososia z pastą chrzanową i koperkiem,
  • śliwki w boczku,
  • brokuły w sosie czosnkowym,
  • ryby w galarecie z octem,
  • pikle, pieczarki konserwowe, śliwki w occie.

Wśród potraw wigilijnych na pewno nie zabraknie barszczu czerwonego z uszkami, pierogów z kapustą i grzybami, a także doskonałych śledzi i karpia w galarecie.

Jakie ciasta świąteczne i ciasteczka na święta przygotować

Na słodkim świątecznym bufecie nie powinno zabraknąć serników, rolad, seromakowców i szarlotek. Na Boże Narodzenie najlepsze będą pierniki, miodowniki, makowce, kutia, keksy, natomiast na Wielkanoc warto przygotować mazurki kajmakowe, babki piaskowe, ciasta drożdżowe. Często podaje się również zdobione torty z kremami, babeczki, muffinki, ciasteczka z dżemem, pierniczki, owocowe tartaletki.


Zdjęcie: Fotolia

Polecane przepisy do kategorii Święta

Znaleźliśmy 8822 przepisów w kategorii Święta

Kurczę pieczone

Kurczę pieczone

3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Faszerowane jajka

Faszerowane jajka

patunia87 patunia87

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Wuzetka

Wuzetka

ANECIA ANECIA

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku

Joanna84 Joanna84

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Groch z kapustą

Groch z kapustą

luna76 luna76

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

poncz z bananów

poncz z bananów

cassia6 cassia6

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Rurki  2

Rurki 2

stokrotka153 stokrotka153

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

kutia

kutia

graciana3 graciana3

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha pistacjowa

Pascha pistacjowa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pascha z truskawkami

Pascha z truskawkami

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Szaszłyki z mielonego karpia

Szaszłyki z mielonego karpia

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: