Tarta, tradycyjna potrawa kuchni francuskiej, często występuje w wersji z jabłkami. Słodka tarta z jabłkami przyrządzana jest na wiele różnych sposobów: można do niej użyć jabłek pokrojonych w plasterki, jabłek skarmelizowanych, jabłek pieczonych i jabłek prażonych. Znana jest też tarta z musem jabłkowym. Górę ciasta dekoruje się kruszonką lub bezą, popularnym wykończeniem jest też kratka robiona z wąskich pasków ciasta. Nieodłącznym składnikiem tej tarty jest cynamon, który idealnie komponuje się ze smakiem jabłek. Specyficznym rodzajem tarty jabłkowej jest Tarta Tatin, czyli tak zwana tarta odwrócona. Piecze się ją ciastem do góry, a po wyjęciu z piekarnika odwraca – dzięki temu ciasto pozostaje kruche. Tarta z jabłkami wyśmienicie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Można ją podawać z gałką lodów waniliowych i musem czekoladowym.
Tarta na słodko

Tarta na słodko

Tarta na słodko stanowi smaczny, lekki, delikatny i kruchy deser. Ciasto można przygotować na rodzinny obiad bądź podać na eleganckim przyjęciu. Spód do tarty przygotowuje się z mąki pszennej, masła, cukru pudru, jajka, soli i sody oczyszczonej. Ze wszystkich składników zagniata się placek, po czym przekłada do formy do pieczenia. Na surowe ciasto wykłada się ulubione dodatki, na przykład dżemy, kremy, marmolady, owoce albo musy. Całość piecze się w piekarniku przez około godzinę. Ciasto tarta dobrze smakuje na ciepło i na zimno.

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami

Tartaletki z owocami wzbogaca się masą budyniową, kremem waniliowym albo cytrynowym lub bitą śmietaną. Można je zrobić z ciasta kruchego, półfrancuskiego bądź wykorzystać gotowe arkusze ciasta francuskiego. Najsmaczniejszym dodatkiem będą owoce świeże lub odsączone z puszki. Na przybranie wypieku wystarczą drobne jagody, cukier puder i listki bazylii.

Tartaletki z kremem

Tartaletki z kremem

Kruche ciasto na tartaletki przygotowuje się z mąki, cukru pudru, żółtek, soli oraz zimnego masła. Należy je piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Babeczki z kremem i owocami lub tartaletki z budyniem to idealna przekąska, np. na imprezę. Można je przygotować z masą zrobioną z serka mascarpone i dodać czekoladę. Inny pomysł na kruche babeczki to dodanie do nich kremu waniliowego przyrządzonego z budyniu, żółtka jaja oraz mleka.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Tarta z kremem

Tarta z kremem

Ciasta z kremem to dobry pomysł na różne imprezy i spotkania. Nic tak nie umila czasu z przyjaciółmi jak tarta z kremem budyniowym lub ciasto z serkiem mascarpone. Z reguły takie wypieki nie tylko są pyszne, ale również prezentują się zjawiskowo. Szczególnie, kiedy do kremu z mascarpone lub budyniu dodamy owoce sezonowe. Tarta z truskawkami i mascarpone lub z malinami i budyniem to idealne patenty na szybkie wypieki. Ich przygotowanie zajmuje mniej niż godzinę a ich smak pamięta się na długo.

Znaleźliśmy 71 przepisów w kategorii Tarta z jabłkami

Tarta tatin Eli

Tarta tatin Eli

eli_555 eli_555

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Tarta z jabłkami

Tarta z jabłkami

Zsa Zsa Zsa Zsa

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: