Masz do wyboru dwa przepisy na pizzę z patelni – na cienkim lub puszystym cieście. Obie możesz przygotować z dowolnymi dodatkami.
Pizza z patelni bez drożdży: krok po kroku
Do przygotowania łatwego ciasta na pizzę z patelni potrzebujesz mąki, wody, oliwy i przypraw do smaku. Dodatki, które wybierzesz zależą tylko od ciebie. Możesz przygotować na przykład domową pizzę z szynką, pizzę serową, pizzę wegetariańską czy pizzę hawajską. Nie zapomnij o sosie pomidorowym, którym posmarujesz placek. Pizzę z patelni dla całej rodziny przygotujesz w około 30 minut:- wymieszaj składniki na ciasto i podziel je na 3 części,
- podsmaż przecier pomidorowy z przyprawami,
- rozwałkuj kawałek ciasta i połóż go na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą,
- kiedy placek zarumieni się, obróć go na drugą stronę i posmaruj sosem pomidorowym,
- nałóż dodatki według uznania,
- posyp pizzę startym serem,
- całość przykryj pokrywką i smaż do momentu, aż dół będzie rumiany, a ser się roztopi.
Przepis na puszystą pizzę z patelni
Placek na pizzę z patelni na grubym cieście przygotujesz podobnie jak spód do domowej pizzy z piekarnika:- rozkrusz drożdże, dodaj wodę, cukier i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut,
- gotowy zaczyn wymieszaj z mąką i olejem, wyrób ciasto na gładką masę, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 15 minut,
- rozwałkuj ciasto na placek zbliżony wielkością do patelni,
- połóż placek na rozgrzanej patelni i smaż z jednej strony przez około 3 minuty,
- przewróć pizzę na drugą stronę, posmaruj ją sosem i wyłóż dodatki,
- smaż pod przykryciem jeszcze około 5 minut.