Jak zrobić pizzę na patelni?

Pizzę z patelni robi się z mąki, wody i oliwy. Taką pizzę można zrobić w wersji z drożdżami i bez. Dodanie drożdży sprawi, że ciasto będzie puszyste.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić pizzę na patelni?
fot. Fotolia
Masz do wyboru dwa przepisy na pizzę z patelni – na cienkim lub puszystym cieście. Obie możesz przygotować z dowolnymi dodatkami.

Pizza z patelni bez drożdży: krok po kroku

Do przygotowania łatwego ciasta na pizzę z patelni potrzebujesz mąki, wody, oliwy i przypraw do smaku. Dodatki, które wybierzesz zależą tylko od ciebie. Możesz przygotować na przykład domową pizzę z szynką, pizzę serową, pizzę wegetariańską czy pizzę hawajską. Nie zapomnij o sosie pomidorowym, którym posmarujesz placek. Pizzę z patelni dla całej rodziny przygotujesz w około 30 minut:
  • wymieszaj składniki na ciasto i podziel je na 3 części,
  • podsmaż przecier pomidorowy z przyprawami,
  • rozwałkuj kawałek ciasta i połóż go na rozgrzanej patelni posmarowanej oliwą,
  • kiedy placek zarumieni się, obróć go na drugą stronę i posmaruj sosem pomidorowym,
  • nałóż dodatki według uznania,
  • posyp pizzę startym serem,
  • całość przykryj pokrywką i smaż do momentu, aż dół będzie rumiany, a ser się roztopi.
Dla każdego z domowników możesz przygotować pizzę z innymi dodatkami.

Przepis na puszystą pizzę z patelni

Placek na pizzę z patelni na grubym cieście przygotujesz podobnie jak spód do domowej pizzy z piekarnika:
  • rozkrusz drożdże, dodaj wodę, cukier i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut,
  • gotowy zaczyn wymieszaj z mąką i olejem, wyrób ciasto na gładką masę, przykryj ściereczką i ponownie odstaw na 15 minut,
  • rozwałkuj ciasto na placek zbliżony wielkością do patelni,
  • połóż placek na rozgrzanej patelni i smaż z jednej strony przez około 3 minuty,
  • przewróć pizzę na drugą stronę, posmaruj ją sosem i wyłóż dodatki,
  • smaż pod przykryciem jeszcze około 5 minut.