Sałata w kuchni - rodzaje

porady na temat sałaty w kuchni i jej rodzaje

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Sałata w kuchni - rodzaje
RZYMSKA: Jej liście są sztywne, ciemnozielone delikatniejsze w smaku, grube, mięsiste, wydłużone, przeważnie gładkie lub lekko pomarszczone, a u góry zaokrąglone i zwarte. Tworzą wydłużone główki. MASŁOWA: Cechują ją cienkie, delikatne i jasnozielone liście bardzo łagodne w smaku. W Polsce znana od dawna, cieszy sie największą popularnością. LODOWA: Wyglądem przypomina trochę młodą kapustę. Charakteryzuje się dużymi nawet kilogramowymi główkami o kruchych, chrupiących i soczystych ciasno zwiniętych liściach. RADICCHIO: Odmiana cykorii.Jej kruche listki w wiśniowym lub fioletowym kolorze tworzą ścisłą główką, przypominającą małą czerwoną kapustę. W smaku bardzo gorzka. STRZĘPIASTA LOLO: Występuje w dwóch odmianach- zielonej (biondo) i czerwonej (rosso). Obydwie cechują dekoracyjne kedzieżawe liscie. w smaku delikatna, z lekką nutą goryczki. CYKORIA: Ma podłużną główkę o ciasno ułożonych listkach. W smaku ostra. Najdelikatniejsze są białokremowe, zielone mają goryczkę. RUKOLA: Inaczej rokietta, rośnie dziko we Włoszech, Francji i w Azji wschodniej. Ciemnozielone listki przypominają trochę kształtem liście mlecza. Ma ostry orzechowo - pieprzowy smak. FRISE: Ma kruche kędzieżawe liście. Zewnętrzne i dolne są zielone i nieco gorzkie. Jasno-zielono-żółte wewnętrzne są słodkawe i łagodne. ROSZPONKA: Charakteryzuje się drobnymi, zaokrąglonymi listkami o lekko orzechowym smaku. Można ją spotkać dziko rosnącą niemal w całej Europie. tworzy rozety liści podobnych do stokrotki, ale dwukrotnie większych.