Słodkie grillowanie

Każdego roku z niecierpliwością czekamy na rozpoczęcie sezonu grillowego - to właśnie wtedy na stołach królują kiełbasy, karkówki, żeberka i kaszanki. Warto wyjść poza utarte schematy i przyrządzić na grillu... coś słodkiego!

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Słodkie grillowanie
fot. Fotolia
Co byście powiedzieli na grillowane owoce? Smakują wyśmienicie i są proste w przygotowaniu - wystarczy znać kilka podstawowych zasad ich przyrządzania aby w parę chwil cieszyć się niebanalnymi potrawami!

DAJ CZAS - ZABIERZ CUKIER

Właściwie wszystkie owoce nadają się na grilla - najważniejsze, by były one dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Pod wpływem ciepła owoce szybko miękną, dlatego główną zasadą jest ich częste odwracanie i… uważna obserwacja. Ryzyko przypalenia owoców można zminimalizować - przed grillowaniem wystarczy wymoczyć je w zimnej wodzie.

Nie ma potrzeby dosładzania przede wrzuceniem owoców na ruszt - większość z nich pod wpływem grillowania staje się jeszcze bardziej słodka. Jeżeli chcecie podkreślić smak i aromat grillowanych owoców, dodajcie odrobinę wanilii lub cynamonu.

Najważniejszy podczas grillowania owoców jest czas! Niestety nie istnieją żadne wytyczne, które sztywno określałyby, przez ile minut dany owoc należy trzymać na ruszcie. Wszystko zależy od tego, jak delikatny jest poddawany obróbce owoc.

Gofry z grillowanym ananasem
fot. materiały prasowe

A NA NAS DZIAŁA ANANAS

Ten żółty, egzotyczny owoc idealnie nadaje się do grillowania. Oczywiście przed wrzuceniem na ruszt należy go odpowiednio przygotować - obrać ze skórki, wydrążyć lub wyciąć środek oraz pokroić na kilkucentymetrowe plastry.

Przed grillowaniem ananasa można również zamarynować - polecamy mleko kokosowe, wiórki oraz cynamon; nie jest to jednak konieczne, gdyż nic nie stoi na przeszkodzie, by grillowanego ananasa doprawić także po zdjęciu z rusztu.

Tak przygotowane ananasy znakomicie zasmakują podane na chrupiących, gotowych gofrach Dan Cake, uprzednio podgrzanych na grillu. Plaster owocu wystarczy polać miodem lub posypać brązowym cukrem i dodać kilka listków świeżej mięty. Pyszności!

Sałatka z grillowanym arbuzem, liśćmi botwinki, roszponką i mozzarellą
fot. materiały prasowe

GRILLOWANE ORZEŹWIENIE

Ułożony na mocno rozżarzonym grillu arbuz w zaledwie 2-3 minuty uwolni swój wyjątkowy aromat. Zwykle jedzony na surowo lub wykorzystywany do orzeźwiających napojów, przygotowany w takiej wersji naprawdę robi wrażenie!

W przypadku grillowania arbuza niezwykle ważne jest... skupienie nad samym procesem. Ze względu na delikatną strukturę wystarczy chwila nieuwagi, by owoc uległ spaleniu.

Ekspert Dan Cake, Wiktor Kowalski szczególne poleca zamarynowanie arbuza przed grillowaniem; marynata na bazie sosu balsamicznego i soku z cytryny sprawi, że owoc będzie miał niepowtarzalny smak!

Tak przygotowanego arbuza warto wykorzystać do lekkiej sałatki z liśćmi botwinki, roszponką i mozzarellą. Sałatkę warto podkreślić chrupiącym akcentem w postaci Bagietki do odpieku - wystarczy kilka minut na grillu, by cieszyć się pysznym dodatkiem o złocistym kolorze!

Grillowana brzoskwinia
fot. materiały prasowe

TOSTY PEŁNE SŁODYCZY

Kolejnym owocem, który świetnie sprawdzi się na grillu jest brzoskwinia. Przekrojona na pół, doprawiona cynamonem i skórką z cytryny nabierze wyrazistego smaku. Należy jednak pamiętać o tym, by grillować ją do 10 minut, pod przykryciem, skórką do dołu i nie przewracać!

Pod wpływem ciepła naturalny sok wydzielający się z owocu wymiesza się z cynamonem oraz skórką z cytryny i zgromadzi w zagłębieniu powstałym po wydrążonej pestce. Grillowana brzoskwinia znakomicie sprawdzi się na toście przygotowanym z Chleba tostowego pszennego Dan Cake.

Wystarczy dodać kawałki koziego sera, listki świeżej bazylii, a całość polać delikatnym dressingiem na bazie octu balsamicznego i cieszyć się smakiem lata... prosto z grilla!