Jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią?

Leczo z kiełbasą i cukinią to bardzo aromatyczna, węgierska potrawa, która najlepiej smakuje z ryżem, makaronem lub chrupiącymi grzankami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić leczo z kiełbasą i cukinią?
fot. Fotolia
W leczo nie może zabraknąć pomidorów. Najlepiej wykorzystać warzywa świeże (koniecznie obrane ze skórki) lub z puszki. Papryka, cebula i czosnek to równie obowiązkowe składniki tej wyśmienitej potrawy. Leczo wygodnie przyrządza się w dużym rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni.

Jak zrobić leczo z cukinii i kiełbasy
  • Kiełbasę pokrój w kostkę lub plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż będzie chrupiąca.
  • Na tej samej patelni usmaż cebulę, pokrojoną w paski paprykę, dodaj pomidory i czosnek.
  • Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
  • Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem.
  • Możesz dodać starte na tarce i usmażone z cebulą pieczarki lub suszone grzyby.
  • Wyszoruj dokładnie cukinię. Jeżeli jest młoda, nie ma również konieczności usuwania gniazda z nasionkami i skórki. W przypadku, gdy pestki są duże, wydrąż je łyżką.
  • Pokrój cukinię w kostkę i wrzuć do pozostałych składników.
  • Gotuj jeszcze przez kilka minut – do uzyskania pożądanej struktury cukinii.
Leczo z cukinii z kiełbasą smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się „przegryzą” jest jeszcze smaczniejsze. Pod koniec gotowania możesz dodać drobno posiekany, średniej wielkości pęczek natki pietruszki lub świeżej kolendry. Dodatek tartego, żółtego sera to też bardzo dobry pomysł.