W leczo nie może zabraknąć pomidorów. Najlepiej wykorzystać warzywa świeże (koniecznie obrane ze skórki) lub z puszki. Papryka, cebula i czosnek to równie obowiązkowe składniki tej wyśmienitej potrawy. Leczo wygodnie przyrządza się w dużym rondlu z grubym dnem lub na głębokiej patelni.
Jak zrobić leczo z cukinii i kiełbasy
Jak zrobić leczo z cukinii i kiełbasy
- Kiełbasę pokrój w kostkę lub plasterki i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż będzie chrupiąca.
- Na tej samej patelni usmaż cebulę, pokrojoną w paski paprykę, dodaj pomidory i czosnek.
- Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem do smaku.
- Wlej szklankę wody i duś pod przykryciem.
- Możesz dodać starte na tarce i usmażone z cebulą pieczarki lub suszone grzyby.
- Wyszoruj dokładnie cukinię. Jeżeli jest młoda, nie ma również konieczności usuwania gniazda z nasionkami i skórki. W przypadku, gdy pestki są duże, wydrąż je łyżką.
- Pokrój cukinię w kostkę i wrzuć do pozostałych składników.
- Gotuj jeszcze przez kilka minut – do uzyskania pożądanej struktury cukinii.