![Tabasco - płynna papryka Tabasco - płynna papryka](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PORADY_B/tabasco-plynna-papryka-241400.jpg)
Sos tabasco jest jedną z tych przypraw znaną praktycznie na całym świecie. Produkowany jest z papryczek tabasco, octu i soli w amerykańskiej firmie McIlhenny Company.
Edmund McIlhenny (wym. makileni), urodzony w stanie Maryland, były bankier, który przeniósł się do Luizjany około roku 1840, po raz pierwszy wyprodukował tabasco sos w 1868 roku. Początkowo użył opróżnionych buteleczek po wodzie kolońskiej rozprowadzając swój sos wśród członków rodziny i przyjaciół. W 1868 r. gdy zaczął ten sos sprzedawać zamówił tysiące nowych buteleczek z firmy nowoorleańskiej. Po śmierci w 1890 r. jego następcą został jego najstarszy syn John McIlhenny, który powiększył i zmodernizował firmę, ale zrezygnował po kilku latach gdy zgłosił się na ochotnika do pułku kawalerii Theodora Roosevelta znanego jako Rough Riders (Surowi Jeźdźcy).
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgOiZBV8.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgOiZBV8.jpg)
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgts7h41.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgts7h41.jpg)
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgZNLYQe.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgZNLYQe.jpg)
Powyżej reklamy tabasco (od lewej) wiktoriańska karta reklamowa, reklama z lat 90 XIX wieku oraz z ok. 1905 roku
Jego następcą został jego brat Edward Avery McIlhenny, samouk naturalista, świeżo po powrocie z wyprawy arktycznej, koncentrując się również na ekspansji i modernizacji, prowadząc firmę od 1898 r. do śmierci w 1949 roku.
Walter S. McIlhenny, zastąpił swojego wujka Edwarda, służąc jako prezydent firmy od 1949 r. do śmierci w roku 1985. W czasie drugiej wojny światowej Walter służył w U.S. Marines - Korpusie Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych, w skrócie Marines.
Następnie Edward "Ned" McIlhenny Simmons został prezydentem firmy przez kilka lat i prezesem zarządu do swojej śmierci w 2012 roku. Paul McIlhenny, szósty z rodu McIlhennych, przejął prezydenturę firmy w 1998 roku a od roku 2012 stanowisko to objął kuzyn Tony Simmons.
W roku 2009 McIlhenny otrzymała tzw. royal warrant of appointment (liwerant) zostając jedną z niewielu firm upoważnionych jako dostawca dla Królowej Elżbiety II.
Produkcja
Na początku papryka używana do produkcji sosu pochodziła z wyspy Avery Island, stan Luizjana. Obecnie papryka uprawiana na wyspie jest używana na nasiona, które są rozprowadzane do zagranicznych plantatorów, głównie w Ameryce Centralnej i Południowej. Sprzyjająca tam pogoda pozwala na to, że papryka ta jest dostępna do produkcji sosu cały rok a dyspersja zapewnia także, że nie będzie ich braku z powodu złej pogody w jednym regionie lub innych problemów w innym regionie.
Tradycyjnie, papryka jest zbierana ręcznie i aby zapewnić dojrzałość zbieracze używają do porównania tzw. little red stick (le petit bâton rouge, czerwony patyczek, który jest pomalowany w kolorze idealnie dojrzałej papryki). Papryka jest mielona i umieszczona z solą w białych beczkach dębowych, wcześniej użytych do produkcji Jack Daniel's Tennessee whiskey. Te beczki są najpierw odwęglone (wierzchnia warstwa drzewa jest usunięta), przepalone i oczyszczone aby zminimalizować obecność whiskey. Beczki są następnie używane w magazynach na wyspie Avery Island do dojrzewania papki paprykowej.
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgxhG15j.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgxhG15j.jpg)
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/img9Gpcns.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/img9Gpcns.jpg)
Fot. Papryki tabasco oraz papryki dojrzewające w beczkach na wyspie Avery Island.
Gdy papka dojrzeje, co zabiera do trzech lat, jest wtedy odcedzona aby usunąć skórki i nasiona. Powstały płyn jest mieszany z octem, zamieszany od czasu do czasu przez miesiąc i rozlany do buteleczek jako gotowy sos. Większość soli użytej do produkcji tabasco pochodzi z kopalni soli, jednej z największych w USA, na tej samej wyspie.
Rodzaje
Pod marką Tabasco jest produkowanych kilka sosów: zielony na bazie jalapeño, na bazie wędzonych chipotle, z papryką habanero, z czosnkiem, "sweet and spicy" (słodki i pikantny) i "Buffalo style" (w stylu Buffalo). Sosy z habanero, chipotle i czosnkiem zawierają papryki tabasco zmieszane z innymi paprykami natomiast rodzaj jalapeño nie zawiera papryk tabasco i żaden z tych rodzajów sosu nie ma trójrocznego okresu dojrzewania jak sos oryginalny.
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgMowMXi.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgMowMXi.jpg)
fot. Kilka rodzajów sosu tabasco
Ostrość
Oryginalny rodzaj sosu tabasco mierzy 2 500 - 5 000 SHU (Scoville Hotness Unit, jednostek ostrości Scoville'a). Sos habanero jest ostrzejszy i ma ponad 7 000 SHU. Sos chipotle zawiera papryki chipotle w sosie oryginalnym i mierzy 1 500 - 2 500. Rodzaj sosu z czosnkiem, który ma łagodniejsze papryki zmieszane z paprykami tabasco ma 1 200 - 1 400 Scovillów a zielony sos jalapeño jest nawet łagodniejszy mając 600 - 1 200 Scovillów. Najłagodniejszym sosem jest Sweet and Spicy mając tylko 100 - 600 jednostek Scoville'a.
Opakowanie
Sos tabasco jest sprzedawany w ponad 165 krajach i terytoriach a opakowania są drukowane w 22 językach i dialektach. Butelka tabasco w dalszym ciągu jest modelowana na oryginalnej butelce wody kolońskiej użytej po raz pierwszy w 1868 roku. W fabryce tabasco na wyspie Avery Island produkuje się 720 000 butelek sosu tabasco o pojemności 2 uncje dziennie. Pojemność butelek waha się od najpowszechniejszych o pojemności 2 uncje i 5 uncji (59 ml i 148 ml) do jedno-galonowego dzbana (3,8 litra) dla jednostek gastronomicznych i malutkich miniaturek o pojemności ⅛ uncji (3,7 ml). Są też pakiety 0,11 uncji. Miniaturki ⅛ uncji z prezydencką pieczęcią są serwowane zarówno w Białym Domu jak i na pokładzie prezydenckiego samolotu Air Force One.
Podczas wojny wietnamskiej generał brygady Walter S. McIlhenny wydał The Charlie Ration Cookbook (Charlie ration [racja Charliego] była to w tamtym czasie nazwa posiłków wydawanych żołnierzom), ta mini książka kucharska była owinięta wokół 2-uncjowej butelki sosu tabasco w zakamuflowanym wodoszczelnym pojemniku i zawierała takie przepisy jak "Combat Canapés" (Bojowe kanapki) czy "Breast of Chicken under Bullets" (Pierś kurczaka pod pociskami).
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgaNe9Wl.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/29/imgaNe9Wl.jpg)
fot. Tabasco oryginalne czerwone i zielone jalapeño - Made in USA
Od lat 1980-tych amerykańskie siły zbrojne mają w racjach żywnościowych MRE (Meal, Ready-to-Eat) miniaturki sosu tabasco, również armie brytyjska i kanadyjska dostają butelki tabasco w swoich racjach.
Tabasco weszło na orbitę w ramach programu space shuttle, po raz pierwszy było na stacji orbitalnej Skylab, działającej w latach 1973 do 1979, obecnie jest też na International Space Station (Międzynarodowa Stacja Kosmiczna). Sos jest popularny wśród astronautów ze względu na to, że zaostrza smak, który często ulega przytępieniu w przestrzeni kosmicznej.
Ponieważ butelka tabasco jest prawie niezmieniona od początku, jest ona łatwo rozpoznawalna w filmach i filmach rysunkowych jak i telewizyjnych. Pojawiła się m. in. w filmie Charlie Chaplina z 1932 roku Modern Times (Dzisiejsze czasy).
Oryginalny czerwony sos tabasco ma termin ważności 5 lat gdy przechowywany w suchym i chłodnym miejscu, inne sosy mają krótszy okres ważności.
Drinki - make it a double
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgkmvrlr.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/11/21/imgkmvrlr.jpg)
Zobacz przepis na Green Bloody Mary >>>
Zrób podwójne - to znaczy podwójne pluśnięcie sosu tabasco. Jeśli wydawało się wam, że oryginalny sos czerwony jest tylko do drinków Bloody Mary - są dobre wiadomości! Ten znajomo uderzający smak sosu paprykowego jest ulubionym dodatkiem przy robieniu cocktaili - wszędzie, w najprzeróżniejszej gamie drinków. Dodaj więc kroplę lub trzy tabasco robiąc Micheladę (drink z piwem), Margaritę, Martini, Prairie Fire*, Mai Tai i Daiquiri (doskonale łączy się ze smakami owocowymi), Sangrię czy Mad Dog (Wściekły Pies). Można dodać też do drinków typu ponch, słodkich i kremowych i nawet czekoladowych.
*Jest co najmniej 14 odmian drinku Prairie Fire (preryjny ogień), jeden z nich jest nazwany Rogalski's Love Mess (Miłosny Bałagan Rogalskiego), drink ten składa się z:
- 1 shot taniego rumu,
- 1 shot taniej tequili i
- 25 do 30 kropel sosu tabasco - na zdrowie!
Kilka przepisów z użyciem sosu tabasco:
Gazpacho pomidorowo-walentynkowe - Polpal, Diabelskie roladki Paulina57, Grillowane skrzydełka 2milutka.
![https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/02/13/172519.jpg](https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2013/02/13/172519.jpg)
![Diabelskie roladki](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/diabelskie-roladki-187869.jpg)
![Grillowane skrzydełka 3](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/grillowane-skrzydelka-3-224031.jpg)
Pomidorówka z makaranowym supełkiem jaNiny, Diabelsko pikantna pomidorowa szpileczki oraz Pomidorowa z morelami i papryką Babcigramolki.
![Pomidorówka z makaronowym supełkiem.](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/pomidorowka-z-makaronowym-supelkiem-181022.jpg)
![Diabelsko pikantna pudliszkowa](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/diabelsko-pikantna-pudliszkowa-177876.jpg)
![Pomidorowa z morelami i papryką](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_KAFELEK_S/pomidorowa-z-morelami-i-papryka-174214.jpg)