Jak przyrządzić brokuły z bułką tartą?

Brokuły z bułką tartą przyrządza się w dwóch etapach. Najpierw trzeba ugotować różyczki brokuła, a kiedy przestygną – oprószyć je bułką tartą lub obtoczyć w panierce i obsmażyć na patelni ze wszystkich stron.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić brokuły z bułką tartą?
fot. Fotolia
Przepis na brokuły z bułką tartą występuje w kilku wariantach. Warzywa można ugotować w wodzie, a potem przypiec na patelni w panierce lub oprószone bułką tartą. Można też ugotować je na parze, a następnie polać bułką zeszkloną ma maśle. Brokuły w panierce świetnie komponują się z rybami i mają więcej substancji odżywczych niż kalafior.

Gotowanie brokułów

Brokuły najwygodniej gotować w małych porcjach, po odcięciu różyczek od trzonu. Aby przygotować je do podsmażenia na patelni:
  • Opłucz dokładnie różyczki pod bieżącą wodą i zostaw je na sitku do czasu, aż odcieknie woda.
  • Zagotuj posoloną wodę w garnku i dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny.
  • Wrzuć brokuły do garnka, kiedy woda zacznie wrzeć i gotuj je pod przykryciem max. 5 min.
  • Wyjmij brokuły z wody łyżką cedzakową i włóż je do naczynia z zimną wodą.
  • Odcedź warzywa na sitku.

Brokuł gotowany z bułką tartą i masłem – jak smażyć?

Brokuły smakują najlepiej smażone na maśle. Zanim jednak trafią na patelnię, muszą być odsączone z wody i przestudzone, aby nie utworzyła się z nich papka. Do smażenia nadaje się tylko brokuł al dente, dlatego powinien być gotowany odpowiednio krócej. Warzywa trzeba wrzucać na rozgrzane masło, a kiedy są już podgrzane – posypać je bułką tartą i obsmażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu.

Brokuły w panierce z jajka i bułki tartej – jak przyrządzić?

Bardziej efektownym daniem niż brokuły z posypką w postaci bułki tartej są brokuły w panierce. Można je obtoczyć w jajku roztrzepanym z ulubionymi przyprawami, a następnie w bułce tartej (tak, by nie było widać zielonych elementów). Można też zamiast jajka wykorzystać ciasto naleśnikowe. W ten sposób przygotowane brokuły pozostaje obsmażyć ze wszystkich stron w dużej ilości rozgrzanej oliwy.