Przepis na brokuły z bułką tartą występuje w kilku wariantach. Warzywa można ugotować w wodzie, a potem przypiec na patelni w panierce lub oprószone bułką tartą. Można też ugotować je na parze, a następnie polać bułką zeszkloną ma maśle. Brokuły w panierce świetnie komponują się z rybami i mają więcej substancji odżywczych niż kalafior.
Gotowanie brokułów
Brokuły najwygodniej gotować w małych porcjach, po odcięciu różyczek od trzonu. Aby przygotować je do podsmażenia na patelni:
Brokuł gotowany z bułką tartą i masłem – jak smażyć?
Brokuły smakują najlepiej smażone na maśle. Zanim jednak trafią na patelnię, muszą być odsączone z wody i przestudzone, aby nie utworzyła się z nich papka. Do smażenia nadaje się tylko brokuł al dente, dlatego powinien być gotowany odpowiednio krócej. Warzywa trzeba wrzucać na rozgrzane masło, a kiedy są już podgrzane – posypać je bułką tartą i obsmażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu.
Brokuły w panierce z jajka i bułki tartej – jak przyrządzić?
Bardziej efektownym daniem niż brokuły z posypką w postaci bułki tartej są brokuły w panierce. Można je obtoczyć w jajku roztrzepanym z ulubionymi przyprawami, a następnie w bułce tartej (tak, by nie było widać zielonych elementów). Można też zamiast jajka wykorzystać ciasto naleśnikowe. W ten sposób przygotowane brokuły pozostaje obsmażyć ze wszystkich stron w dużej ilości rozgrzanej oliwy.
Gotowanie brokułów
Brokuły najwygodniej gotować w małych porcjach, po odcięciu różyczek od trzonu. Aby przygotować je do podsmażenia na patelni:
- Opłucz dokładnie różyczki pod bieżącą wodą i zostaw je na sitku do czasu, aż odcieknie woda.
- Zagotuj posoloną wodę w garnku i dodaj do niej kilka kropel soku z cytryny.
- Wrzuć brokuły do garnka, kiedy woda zacznie wrzeć i gotuj je pod przykryciem max. 5 min.
- Wyjmij brokuły z wody łyżką cedzakową i włóż je do naczynia z zimną wodą.
- Odcedź warzywa na sitku.
Brokuł gotowany z bułką tartą i masłem – jak smażyć?
Brokuły smakują najlepiej smażone na maśle. Zanim jednak trafią na patelnię, muszą być odsączone z wody i przestudzone, aby nie utworzyła się z nich papka. Do smażenia nadaje się tylko brokuł al dente, dlatego powinien być gotowany odpowiednio krócej. Warzywa trzeba wrzucać na rozgrzane masło, a kiedy są już podgrzane – posypać je bułką tartą i obsmażyć ze wszystkich stron na średnim ogniu.
Brokuły w panierce z jajka i bułki tartej – jak przyrządzić?
Bardziej efektownym daniem niż brokuły z posypką w postaci bułki tartej są brokuły w panierce. Można je obtoczyć w jajku roztrzepanym z ulubionymi przyprawami, a następnie w bułce tartej (tak, by nie było widać zielonych elementów). Można też zamiast jajka wykorzystać ciasto naleśnikowe. W ten sposób przygotowane brokuły pozostaje obsmażyć ze wszystkich stron w dużej ilości rozgrzanej oliwy.