Jak smażyć brokuły?

Usmażony brokuł jest najlepszy, gdy opanieruje się różyczki w roztrzepanym i przyprawionym solą i pieprzem jajku oraz bułce tartej. Można dodać również nieco czosnku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak smażyć brokuły?
fot. Fotolia
Do smażonego brokuła najbardziej pasują sosy na bazie czosnku. Jogurtowy sos czosnkowy, serowy lub pomidorowy będą idealnym uzupełnieniem potraw ze smażonymi różyczkami brokuła.

Jak smażyć brokuły na patelni

Brokuły są najsmaczniejsze, gdy po przyrządzeniu są wciąż chrupkie i nie rozpadają się w trakcie smażenia na patelni. Zależnie od preferowanego stopnia miękkości warzyw w potrawach, brokuły można podgotować przez kilka minut w bulionie warzywnym. Świetnie nadają się także do gotowania na parze lub do smażenia na surowo w panierce. Najlepiej smażyć średniej wielkości różyczki brokułów na rozgrzanym oleju. Będą one wspaniałą bazą do makaronu ze smażonymi warzywami w słupkach lub dodatkiem do grillowanych mięs czy pieczonych ryb.

Przygotowanie smażonych brokułów w panierce

Smażone brokuły z patelni przyrządza się według poniższych kroków:
  • Różyczki brokuła dzieli się na równej wielkości kawałki.
  • W miseczce przygotowuje się roztrzepane jajko, doprawione odrobiną soli i pieprzu.
  • Do jajka można również dodać przyprawy, takie jak garam masala, wędzona słodka papryka czy curry.
  • Na płaskim talerzu rozsypuje się bułkę tartą.
  • Różyczki brokuła macza się w rozkłóconym jajku z przyprawami, a następnie dokładnie panieruje w bułce tartej.
  • Brokuły smaży się rozgrzanym oleju (np. rzepakowym bądź słonecznikowym) na złoto z każdej strony, często mieszając.
  • Po kilku minutach warzywo jest gotowe i można je podawać z domowym keczupem, sosem czosnkowym, serowym lub z kotletami drobiowymi i frytkami.