Zalety jedzenia ryb

  • 1

Gatunków do wyboru mamy mnóstwo - możemy podzielić je uwzględniając rodzaj wód, które zamieszkają czy zawartość tłuszczów. Najpierw jednak warto znać odpowiedź na podstawowe pytanie: dlaczego warto je jeść?

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Zalety jedzenia ryb
fot. Fotolia

Zdrowsze są ryby morskie - dorsz, łosoś, tuńczyk czy makrela - dostarczają one od 70 do 115 kalorii / 100 g, podczas gdy ryby słodkowodne (np. pstrąg, sandacz, karaś czy karp) od 25 do 75 kalorii.

Ryby morskie zawierają więcej kwasów tłuszczowych omega-3, a także znaczne ilości jodu i selenu. Znajdziemy w nich także aminokwasy, witaminy A i D, witaminy z grupy B oraz fosfor, selen, magnez, cynk, potas, wapń oraz jod.

Kwasy omega pobudzają wytwarzanie tlenu azotu, mają wpływ na obniżenie ciśnienia, zapobiegają starzeniu się mózgu oraz zapobiegają odkładaniu się blaszki miażdżycowej.

W sklepach ryby możemy kupić pod różną postacią - w całości, filety, świeże, mrożone, paluszki czy kotlety - te ostatnie nie są dobre dla zdrowia, zawierają jedynie 50% ryby - reszta to panierka; nie muszę dodawać, że wcześniej są smażone.

Najlepsze są ryby z naturalnych akwenów - te hodowlane niestety najczęściej karmione są chemią. Jedzenie ryb ma pozytywny wpływ na pracę mózgu, zwłaszcza takie gatunki jak łosoś, pstrąg, makrela czy sardynki. Dla osób dbających o linię polecana jest sola lub płastuga.

Niewskazane z kolei jest jedzenie pangi, choć wydaje się być ona bardzo popularną rybą. Jeżeli jeszcze nie wiecie, to jest to ryba hodowana w zanieczyszczonych wodach Wietnamu, karmiona chemią i hormonami. W smaku nawet nie przypomina „prawdziwej” ryby.

Ze względu na pozytywne właściwości i wartości odżywcze, spożywanie ryby szczególnie polecane jest dzieciom oraz osobom starszym.

Bez względu na wybrany gatunek, ryby można przyrządzać na wiele sposobów - pieczone, gotowane, na parze, na grillu. Polecam klopsiki rybne, lub gravlax z łososia - czyli rybę marynowaną na surowo. Śledzie można podać w śmietanie, zrobić z nich koreczki, zamarynować w occie.

Możliwości do wyboru macie mnóstwo - na pewno znajdziecie coś dla siebie! Smacznego!

Poznaj więcej powodów, dla których warto jeść ryby!