Dodatki do czerwonego barszczu

  • 1

Potrawy podawane na uroczystą Wigilię są wyjątkowe i niepowtarzalne. Wśród nich nie może zabraknąć również czerwonego barszczu. Z czym go zjeść? Zdecydujcie sami!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Dodatki do czerwonego barszczu
fot. Fotolia

Barszcz czerwony to zupa goszcząca na naszym stole każdego roku. Przygotowanie barszczu to niemal rytuał, wykonanie jest pracochłonne i wymaga niezwykle wyszukanego poczucia smaku. Efekt końcowy naszego barszczu rekompensuje poświęcony na jego przyrządzenie czas. Na rynku dostępne są gotowe barszcze czerwone, ale nie ma to jak samodzielnie przygotowany buraczany smakołyk!

Barszczyk czerwony doskonale komponuje się z wieloma dodatkami. Najbardziej powszechny jest czerwony barszcz z uszkami, świetnie smakuje również podany z pasztecikami, kulebiakiem, krokietami czy pierogami. Sprawdźcie jakie propozycje na te smakołyki dla Was przygotowaliśmy. Zapraszamy!

Uszka, pierożki, paszteciki

Doskonałe, niewielkie pyszności z kapustą i grzybami - to właśnie uszka najczęściej goszczą na naszym wigilijnym stole. Polecamy przepis na uszka z pieczarkami i kapustą. Przekonajcie się sami, że delikatne nadzienie i czerwony barszcz to idealne połączenie smakowe!  

Gwiezdne pierożki to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych pierogów. Mięciutkie i delikatne paszteciki półfrancuskie z kapustą i grzybami, są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnym dodatkiem do czerwonego barszczyku są także francuskie paszteciki z pieczarkami lub paszteciki na jeden kęs - jesteśmy przekonani, że będą Wam smakować!

Francuskie paszteciki z pieczarkami

Uszka z pieczarkami i kapustą Krokiety z grzybami, kaszą i marchewką

Kulebiak i krokiety

Kulebiak staropolski z kapustą i grzybami to pyszny krucho-drożdżowy smakołyk, wyśmienicie komponujący się z buraczanym barszczem. Solidnie doprawiony ziołami smakuje doskonale! Jeśli macie ochotę na odrobinę odmiany na świątecznym stole, przygotujcie apetycznie wyglądający świąteczny kulebiak, który z powodzeniem może stać się głównym daniem na wigilijnym stole.

Lubicie pożywne krokiety? Proszę bardzo! Na początek będziemy kusić Cię doskonałymi krokietami z maślakami - grzyby te jesienią możemy zamrozić i wykorzystać wtedy, kiedy przyjdzie nam na to ochota. Aromat samodzielnie zebranych grzybów dodatkowo podniesie walory smakowe krokietów.

Chcesz, żeby było jeszcze bardziej oryginalnie? Nic trudnego! Na wigilijną wieczerzę przygotuj krokiety z grzybami, kaszą i marchewką, odmienny smakowo farsz urozmaici postne potrawy i doda im wytrawności.

Barszczyk czerwony to cudowne dopełnienie każdego z tych pysznych dodatków, sprawia że ich smak jest bardziej wyrazisty!

  Świąteczny kulebiak Krokiety z maślakami

Wybraliście, który z tych dodatków połączyć z aromatycznym buraczanym barszczem? Możecie również dodawać własne propozycje na te przysmaki. Niech ujrzą one światło dzienne. Zapraszamy!