Strona główna Dynia hokkaido - przepisy

Dynia hokkaido - przepisy

kołczu - autor porady Dynia hokkaido - przepisy offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 1146
REDAKTOR
  • Wyślij znajomemu
Zgłoś nadużycie 
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Dynia hokkaido - przepisy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Ta mniejsza siostra dyni jest coraz bardziej popularna na ekologicznych bazarach. W smaku słodkawa, przypomina pieczone kasztany – doskonała pieczona i do jesiennych zup.


Pomarańczowy kasztan

Oglądając, wąchając i próbując dyni hokkaido można odnieść wrażenie, że powstała ona z połączenia w magicznym worku trzech produktów - dyni, jadalnych kasztanów i ziemniaków. Tej pierwszej zawdzięcza kolor i kształt (chociaż nie rozmiar), kasztanom - charakterystyczny smak, który jest szczególnie uderzający po jej upieczeniu, a ziemniakom - teksturę.

Wielką zaletą dyni hokkaido jest to, że w przeciwieństwie do swojej większej krewnej ma jadalną skórę. Przed pieczeniem czy gotowaniem nie jest konieczne jej obieranie – zmięknie ona doskonale pod wpływem temperatury. Dynia hokkaido nazywana jest też potimarron (popularna pod tą nazwą jest we Francji), albo kuri (co oznacza „kasztan” w języku japońskim). Jej wielkość waha się nieznacznie -  od takiej, która mieści się w dłoni, do trochę większej.

Ten rodzaj dyni nawet pokrojony, po obróbce w wysokiej temperaturze zachowuje kształt, świetnie nadaje się do warzywnych gulaszów. Niektórzy będą chcieli wysuszyć pestki hokkaido tak jak zwykłej dyni, jednak nie jest to najlepszy pomysł – po wysuszeniu pestki są trochę zbyt twarde i za suche.

Jesienny krem z dyni


Polecamy rozgrzewające zupy z dyni na pierwsze chłody - Krem z dyni Bernadetty oraz Krem z dyni i młodej marchewki. W dolnym rzędzie - Krem z dyni i pieczonej papryki oraz Pikantna zupa z dyni.

Co pysznego z hokkaido?

Prosty sposób na hokkaido to zwykłe pieczenie. Najpierw dynię trzeba umyć dokładnie, osuszyć i przekroić na pół (odetnij zakończenia, będzie bardziej stabilna na desce). Pestki najlepiej usunąć łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, w tym czasie kroimy dynię na plastry grubości kciuka. W misce mieszamy oliwę z oliwek z solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami (tymianek, rozmaryn). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Na blasze kładziemy posmarowane z każdej strony przygotowaną wcześniej oliwą i przyprawami. Tak jak w tym przepisie.



W wersji „na słodko” oliwę i przyprawy zastąpić można masłem, cynamonem, brązowym cukrem albo miodem lub syropem klonowym. Świetnie komponuje się z jej smakiem aromat wanilii. Tak przygotowane plastry dyni pieką się około 20 – 30 minut. Pieczoną hokkaido można jeść samą jako przekąskę albo dodać do sałatki.

Innym pomysłem na wykorzystanie dyni hokkaido, szczególnie w chłodne jesienno-zimowe wieczory jest rozgrzewająca zupa – krem z dyni i jabłek.

Hokkaido szybko mięknie podczas gotowania. Podobnie jak jabłka, które nadają tej zupie dodatkowy lekko kwaśny posmak.

Składniki:

-700g dyni
-2 cebule
-1 jabłko (duże, kwaśne)
-2 łyżki masła
-1 łyżka cukru
-4 łyżki octu winnego z białego wina
-450 ml bulionu warzywnego
-450 ml wody
-sól
-pieprz

Przygotowanie:

1.Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkami. Siekamy także cebulę.

2.W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebule. Dodajemy dynię, jabłka i cukier i przez chwilę mieszamy wszystko razem. Solimy, pieprzymy według uznania. Zalewamy bulionem i wodą, dodajemy ocet winny.

3.Gotujemy do momentu, aż wyjęty z wywaru kawałek dyni będziemy mogli rozgnieść drewnianą łyżką. Wszystko razem mieszamy blenderem. Doskonale smakuje z grzankami z białego chleba.


fot. Fotolia

Dynią hokkaido można zastępować zwykłą dynię w klasycznych dyniowych potrawach, które w wielkiej liczbie możecie znaleźć na gotujmy - przepisy na dynię.

Komentarze do Dynia hokkaido - przepisy  
reanja

reanja
offline

2013-08-29 08:24
Robię kolejne podejście do dyni- przez Ciebie Kołczu:) do tej pory robiłam tylko zupę, teraz spróbuję kilka innych przepisów od teściowej
To zdjęcie pieczonej dyni - piękne mam nadzieję ze też tak będzie smakowało:))
Skomentuj
Oceń:
0
zufikowo

zufikowo
offline

2013-08-29 19:05
Kocham dynię! jej kolor i możliwości :) w zeszłym roku przerobiłam ją na wszystkie sposoby (kopytka, pierogi, dżemy, budynie), w tym roku zapał dopiero się budzi.. ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu
offline

2013-10-03 12:19
Zrobiłem jeszcze zacny krem z pieczonej hokkaido z mlekiem kokosowym - znajdziecie go w moich przepisach :)
Skomentuj
Oceń:
0
Dziś moderatorami są
misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
Konkursy
  • Konkurs - Wiosenne smaki Konkurs - Wiosenne smaki

    Przygotuj smaczne, kolorowe i lekkie wiosenne danie i wygraj kartę upominkową o wartości 50zł. Nagradzamy aż 10 osób! Konkurs uwzględnia przepisy publikowane na Waszych blogach. Zapraszamy do zapoznania się z zasadami konkursu.

1 2 3
 
 
 
Sonda
Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

 
 Kupując owoce i warzywa, zwracam uwagę na:

głosuj
 
Ostatnio komentowane