Strona główna Dynia hokkaido - przepisy

Dynia hokkaido - przepisy

kołczu - Porady kulinarne: Dynia hokkaido - przepisy offline

Srebrny Ekspert
Artykuły: 1148
REDAKTOR
zdjęcia: 1 z 4 Strzałka
Dynia hokkaido - przepisy
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 5

Ta mniejsza siostra dyni jest coraz bardziej popularna na ekologicznych bazarach. W smaku słodkawa, przypomina pieczone kasztany – doskonała pieczona i do jesiennych zup.


Pomarańczowy kasztan

Oglądając, wąchając i próbując dyni hokkaido można odnieść wrażenie, że powstała ona z połączenia w magicznym worku trzech produktów - dyni, jadalnych kasztanów i ziemniaków. Tej pierwszej zawdzięcza kolor i kształt (chociaż nie rozmiar), kasztanom - charakterystyczny smak, który jest szczególnie uderzający po jej upieczeniu, a ziemniakom - teksturę.

Wielką zaletą dyni hokkaido jest to, że w przeciwieństwie do swojej większej krewnej ma jadalną skórę. Przed pieczeniem czy gotowaniem nie jest konieczne jej obieranie – zmięknie ona doskonale pod wpływem temperatury. Dynia hokkaido nazywana jest też potimarron (popularna pod tą nazwą jest we Francji), albo kuri (co oznacza „kasztan” w języku japońskim). Jej wielkość waha się nieznacznie -  od takiej, która mieści się w dłoni, do trochę większej.

Ten rodzaj dyni nawet pokrojony, po obróbce w wysokiej temperaturze zachowuje kształt, świetnie nadaje się do warzywnych gulaszów. Niektórzy będą chcieli wysuszyć pestki hokkaido tak jak zwykłej dyni, jednak nie jest to najlepszy pomysł – po wysuszeniu pestki są trochę zbyt twarde i za suche.

Jesienny krem z dyni


Polecamy rozgrzewające zupy z dyni na pierwsze chłody - Krem z dyni Bernadetty oraz Krem z dyni i młodej marchewki. W dolnym rzędzie - Krem z dyni i pieczonej papryki oraz Pikantna zupa z dyni.

Co pysznego z hokkaido?

Prosty sposób na hokkaido to zwykłe pieczenie. Najpierw dynię trzeba umyć dokładnie, osuszyć i przekroić na pół (odetnij zakończenia, będzie bardziej stabilna na desce). Pestki najlepiej usunąć łyżką.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, w tym czasie kroimy dynię na plastry grubości kciuka. W misce mieszamy oliwę z oliwek z solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami (tymianek, rozmaryn). Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy lekko oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Na blasze kładziemy posmarowane z każdej strony przygotowaną wcześniej oliwą i przyprawami. Tak jak w tym przepisie.



W wersji „na słodko” oliwę i przyprawy zastąpić można masłem, cynamonem, brązowym cukrem albo miodem lub syropem klonowym. Świetnie komponuje się z jej smakiem aromat wanilii. Tak przygotowane plastry dyni pieką się około 20 – 30 minut. Pieczoną hokkaido można jeść samą jako przekąskę albo dodać do sałatki.

Innym pomysłem na wykorzystanie dyni hokkaido, szczególnie w chłodne jesienno-zimowe wieczory jest rozgrzewająca zupa – krem z dyni i jabłek.

Hokkaido szybko mięknie podczas gotowania. Podobnie jak jabłka, które nadają tej zupie dodatkowy lekko kwaśny posmak.

Składniki:

-700g dyni
-2 cebule
-1 jabłko (duże, kwaśne)
-2 łyżki masła
-1 łyżka cukru
-4 łyżki octu winnego z białego wina
-450 ml bulionu warzywnego
-450 ml wody
-sól
-pieprz

Przygotowanie:

1.Dynię myjemy, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Podobnie postępujemy z jabłkami. Siekamy także cebulę.

2.W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebule. Dodajemy dynię, jabłka i cukier i przez chwilę mieszamy wszystko razem. Solimy, pieprzymy według uznania. Zalewamy bulionem i wodą, dodajemy ocet winny.

3.Gotujemy do momentu, aż wyjęty z wywaru kawałek dyni będziemy mogli rozgnieść drewnianą łyżką. Wszystko razem mieszamy blenderem. Doskonale smakuje z grzankami z białego chleba.


fot. Fotolia

Dynią hokkaido można zastępować zwykłą dynię w klasycznych dyniowych potrawach, które w wielkiej liczbie możecie znaleźć na gotujmy - przepisy na dynię.

Dodaj:
Śledzik Wykop
Komentarze do Dynia hokkaido - przepisy  
reanja

reanja
offline

2013-08-29 08:24
Robię kolejne podejście do dyni- przez Ciebie Kołczu:) do tej pory robiłam tylko zupę, teraz spróbuję kilka innych przepisów od teściowej
To zdjęcie pieczonej dyni - piękne mam nadzieję ze też tak będzie smakowało:))
Skomentuj
Oceń:
0
zufikowo

zufikowo
offline

2013-08-29 19:05
Kocham dynię! jej kolor i możliwości :) w zeszłym roku przerobiłam ją na wszystkie sposoby (kopytka, pierogi, dżemy, budynie), w tym roku zapał dopiero się budzi.. ;-)
Skomentuj
Oceń:
0
kołczu

kołczu
offline

2013-10-03 12:19
Zrobiłem jeszcze zacny krem z pieczonej hokkaido z mlekiem kokosowym - znajdziecie go w moich przepisach :)
Skomentuj
Oceń:
0

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu Konkurs - Zdrowa woda w Twoim domu

    Picie wody prosto z kranu zazwyczaj budzi wiele obaw. Co zrobić, by się ich pozbyć? Wystarczy przefiltrować kranową wodę. Jeśli Ty także chcesz cieszyć się dostępem do zdrowej wody w swoim domu, weź udział w naszym konkursie! Do wygrania 10 zestawów do filtrowania wody Dafi!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane