Jak przygotować kapustę na gołąbki?

Kapustę na gołąbki musimy przede wszystkim sparzyć i pooddzielać jej liście.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak przygotować kapustę na gołąbki?
fot. Fotolia
Gołąbki to jedno z tradycyjnych dań naszej kuchni. Każdy choć raz próbował je przyrządzić. Na początku zawsze musimy przygotować kapustę, by móc przejść do kolejnych etapów jej przygotowania. Wykonamy to prawidłowo jeżeli będziemy trzymać się pewnych zasad.
 
Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
  • Wycinamy głąb ze środka kapusty.
  • Wkładamy ją do dużego garnka z wrzątkiem.
  • Gotujemy przez około 8 minut na małym ogniu.
  • Wyjmujemy kapustę z wrzątku, studzimy. 
  • Rozbieramy kapustę z liści, odcinamy delikatnie zgrubienia z każdego liścia.
  • Następnie nakładamy przygotowane porcje mięsa i zawijamy w pakieciki.
 
Porady ułatwiające oddzielenie liści kapusty.

Aby dobrze obrać liście:
  • Do wody, w której gotuje się kapusta, dodajemy 3-4 łyżki oleju i dopiero wtedy wkładamy kapustę, by się parzyła.
  • Podczas parzenia obracamy kapustę kilka razy.
  • Kolejno zdejmujemy liście i wykładam na półmisek, ostrym nożem ścinamy grubsze nerwy na liściach.
  • Wybieramy do gołąbków średniej wielkości kapustę.
  • Podczas parzenia kapusta musi być całkowicie przykryta wodą.
  • Jeśli liście wewnętrzne nie chcą wychodzić, wówczas należy raz jeszcze je zaparzyć.
Jakiej kapusty możemy użyć do przygotowania gołąbków?

Do gołąbków świetnie sprawdza się:
  • Kapusta biała,
  • Kapusta czerwona,
  • Kapusta pekińska,
  • kapusta włoska.