Jak zrobić kopytka z twarogiem?

Kopytka z twarogiem to szybki i sycący obiad. Zwykle przygotowuje się je z mąki, jajek i ziemniaków, ale z tych ostatnich można zrezygnować. Kopytka z serem serwuje się w wersji na słodko i słono.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kopytka z twarogiem?
fot. Fotolia
Do przygotowania kopytek najlepiej wybierać mączyste odmiany ziemniaków, np. Ibis lub Gracja. Są jasne, łatwo się rozpadają i łączą z innymi składnikami.

Jak zrobić kopytka z serem i ziemniakami?

Kopytka z twarogiem i ziemniakami są prostym i szybkim w przygotowaniu daniem. Wystarczą ugotowane ziemniaki, mąka, jajka i dobrze zmielony biały ser.
  • Warzywa ugotuj do miękkości i odstaw do ostygnięcia.
  • Następnie przeciśnij ziemniaki przez praskę i dodaj do nich mąkę, jajko, sól.
  • Całość zagnieć na gładką masę, po czym uformuj w długie wałeczki.
  • Wałeczki tnij na ukos w kształt równoległoboków.
  • Kawałki ciasta wkładaj ostrożnie do osolonej, wrzącej wody.
  • Po kilku minutach odcedź i przełóż na talerz.

Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale po ostygnięciu można je podsmażyć. Kopytka z serem można także przygotować bez ziemniaków – wtedy trzeba dodać odpowiednio więcej mąki, by zachowały zwartą konsystencję.

Kopytka z twarogiem na słodko

Kopytka z serem nie muszą być tylko daniem obiadowym. Bardzo dobrze smakują także w słodkiej wersji – gotowe, ugotowane kluski należy polać roztopionym masłem, a następnie posypać cukrem. Dla urozmaicenia można je jeszcze oprószyć cynamonem lub cukrem waniliowym.

Dodatki do kopytek z twarogiem

Ostateczny smak kopytek zależy od tego, z jakimi dodatkami się je podaje. Zwykle okrasza się je roztopionym masłem, ale doskonale smakują również z sosami, np. sosem pieczarkowym, pieczeniowym lub koperkowym. Żeby wzmocnić serowy smak, kopytka można posypać pokruszonym twarogiem. Na rynku dostępny jest także wędzony biały ser, który ma intensywny zapach i jest bardzo słony – doskonały, gdy sam twaróg już się znudzi.