Warzywa na grilla. Które sprawdzą się najlepiej?

  • 1

Idealne warzywa na grilla to: bakłażan, cukinia, papryka, a nawet kapusta! Tak przygotowane warzywa świetnie smakują z dipem, chlebkiem czosnkowym lub kawałkiem mięsa.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Warzywa na grilla. Które sprawdzą się najlepiej?
fot. Adobe Stock

Lubimy nowości w kuchni i dlatego na nasze stoły trafiają coraz to nowsze potrawy. Również w czasie wiosennego grillowania sięgamy po produkty, które dostarczają nam nowych doznań smakowych. Poza tradycyjną kiełbaską czy karkówką z grilla, coraz częściej serwujemy ryby, sery, a także warzywa i owoce.

Jeśli stawiamy na warzywa na grilla, zdecydujmy się na te sezonowe i świeże - są one znacznie zdrowsze i tańsze! Kolorowe smakołyki wykorzystaj do zrobienia szaszłyków lub wrzuć je na ruszt samodzielnie.

Warzywa na grilla – które wybrać?

Które warzywa wykorzystać, by cieszyć się pysznym posiłkiem pod chmurką? Wybór jest naprawdę duży, bo grillować możemy praktycznie wszystko! My wybraliśmy te warzywa, które z grilla smakują najlepiej.

Najczęściej na grilla wybieramy:

  • cukinię,
  • bakłażana,
  • kukurydzę,
  • cebulę,
  • paprykę,
  • ziemniaki.

Warzywa przed wrzuceniem na ruszt należy dokładnie umyć i pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Można grillować je bez doprawiania, obsypać ulubionymi przyprawami lub zrobić marynatę. Najprostsza marynata, idealna do wszystkich warzyw, to oliwasól i pieprz – wysmarowane taką mieszanką warzywa smakują wyśmienicie!

Zobacz jak łatwo przygotujesz warzywne szaszłyki na grilla.

Do mniej popularnych warzyw, ale coraz częściej pojawiających się na grillu, zaliczamy:

  • pieczarki portobello,
  • boczniaki,
  • brokuły,
  • szparagi,
  • marchew,
  • cykorię,
  • fenkuł,
  • pora,
  • kapustę,
  • buraki.
Te rzadziej widywane na ruszcie warzywa nie są wcale trudniejsze do przygotowania. Wystarczy obchodzić się z nimi tak samo jak z cukinią czy bakłażanem, odkrywając jednocześnie nowe smaki.
 
grillowane warzywa warzywa z grilla
fot. Adobe Stock

Pomysłów na przygotowanie warzyw z grilla, również tych mniej popularnych, jest mnóstwo. Warto spróbować pieczarki faszerowane z grilla posypane ulubionym serem, szparagi z grilla, które należy trzymać na ruszcie tylko kilka minut, aby pozostały chrupiące i jędrne. Wyśmienitym pomysłem jest czerwona kapusta z grilla z sosem z buraczków, czy nadziewane kaszą, serem feta i boczkiem grillowane buraki.

Grillowane warzywa – z czym podawać?

Warzywa zrobione na ruszcie bardzo dobrze smakują podawane samodzielnie. Mogą być także serwowane z całą masą pysznych dodatków, stanowiąc sycące i pełnowartościowe danie.

Warzywa możemy podawać klasycznie z mięsem – tutaj propozycji jest bez końca. Szaszłyki drobiowe, karkówka, skrzydełka, kaszanka z cebulą i jabłkiem, czy kotlety mielone z papryką, to tylko kilka możliwości.

Coraz częściej na ruszcie pojawia się ryba, która natarta gruboziarnistą solą i skropiona sokiem z cytryny pobudza kubki smakowe. Najczęściej podczas biesiad pod gołym niebem na grillach króluje aromatyczny pstrąg, jednak warto sięgnąć także po inne ryby, jak makreladorada, czy łosoś.

Dodatkiem do warzyw z grilla może być także samodzielnie zrobiony czosnkowo-ziołowy chlebek, a także grillowany ser halloumi, który świetnie smakuje podany z miętą i skropiony cytryną.  


warzywa grillowane grillowane halloumi
fot. Adobe Stock

Nie zapominajmy także o świeżych ziołach, które położone na warzywach podczas grillowania, uwolnią swoje olejki eteryczne prosto do dania.

Które zioła sprawdzą się najlepiej?

  • oregano,
  • tymianek,
  • cząber,
  • czosnek niedźwiedzi,
  • bazylia,
  • rozmaryn.

Sezon grillowy to wspaniały czas biesiady pod chmurką. Wykorzystaj go na odkrywanie nowych smaków i przyrządzanie oryginalnych potraw. Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, sięgnij po nasze przepisy na dania z grilla i korzystaj z nowych pomysłów.