Anchois to określenie przetworów z sardeli, bardzo tłustej ryby o ostrym, charakterystycznym smaku i zapachu. W różnych krajach podawana jest na różne sposoby. We Francji i Włoszech na surowo, na Dalekim Wschodzie suszona, a w Rosji wędzona.

Sardelowe przysmaki można jeść bezpośrednio ale, najczęściej są one składnikiem farszów, past i sosów, a także dodatkiem do pizzy i sałatek. Rybny smak anchois wzmacnia wrażenia smakowe, dlatego jest dobrym produktem do nadziewania mięs, na przykład udźca jagnięcego.

Anchois jest bardzo wartościowym dodatkiem, zawiera żelazo i wapń - niezbędne składniki odżywcze. Potrawy z udziałem tego przysmaku to jajka faszerowane filecikami anchois lub spaghetti z sardelami. Doskonałym pomysłem na przystawki mogą być grzanki z anchois, idealne na domowe przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. W Polsce dostępne są sardele zakonserwowane, po ich otwarciu powinny mieć jasnoczerwony odcień i zwięzłą konsystencje - to oznaka świeżości.

Inspirujcie się przepisami na dania z anchois i delektujcie nowymi smakami!

Zdjęcie: Fotolia

Znaleźliśmy 20 przepisów w kategorii Anchois

Grzanki z anchois

Grzanki z anchois

ajo ajo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sardelki czosnkowe

Sardelki czosnkowe

iwi69 iwi69
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z sardynkami

Sałatka z sardynkami

kober kober

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba na zimno

Ryba na zimno

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z sardynek

Pasta z sardynek

kinga kinga

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Janssons frestelse

Janssons frestelse

admin admin
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzanki po hiszpańsku

Grzanki po hiszpańsku

Doda Doda

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos anchios

Sos anchios

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: