Anchois to określenie przetworów z sardeli, bardzo tłustej ryby o ostrym, charakterystycznym smaku i zapachu. W różnych krajach podawana jest na różne sposoby. We Francji i Włoszech na surowo, na Dalekim Wschodzie suszona, a w Rosji wędzona.

Sardelowe przysmaki można jeść bezpośrednio ale, najczęściej są one składnikiem farszów, past i sosów, a także dodatkiem do pizzy i sałatek. Rybny smak anchois wzmacnia wrażenia smakowe, dlatego jest dobrym produktem do nadziewania mięs, na przykład udźca jagnięcego.

Anchois jest bardzo wartościowym dodatkiem, zawiera żelazo i wapń - niezbędne składniki odżywcze. Potrawy z udziałem tego przysmaku to jajka faszerowane filecikami anchois lub spaghetti z sardelami. Doskonałym pomysłem na przystawki mogą być grzanki z anchois, idealne na domowe przyjęcia w gronie rodziny i przyjaciół. W Polsce dostępne są sardele zakonserwowane, po ich otwarciu powinny mieć jasnoczerwony odcień i zwięzłą konsystencje - to oznaka świeżości.



Zdjęcie: Fotolia
Krewetki z grilla

Krewetki z grilla

Przystawką królującą na stołach w sezonie wakacyjnym są krewetki z grilla. Przed grillowaniem należy je zamarynować w oliwie z oliwek wymieszanej z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką pietruszki oraz czarnym, najlepiej świeżo mielonym, pieprzem. Krewetki nadziewa się na patyczki do szaszłyków i układa na rozgrzanym grillu – ruszt powinno się wcześniej posmarować tłuszczem, np. olejem. Owoce morza grilluje się aż do przyrumienienia, czyli około 3 minuty z każdej strony. Można je podawać z różnymi dipami.

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska

Kuchnia australijska opiera się na potrawach kuchni brytyjskiej, śródziemnomorskiej oraz tajskiej. Obfituje również w lokalne produkty, na przykład egzotyczne owoce i warzywa, zioła, przyprawy oraz owoce morza. Do najpopularniejszych dań kuchni australijskiej należą: pieczeń drobiowa, witchetty grubs (larwa ćmy), mięso i jaja emu, damper (pieczywo pszenne), zupa z groszku i szynki, a także kalmary. Anzac biscuits, czyli ciastka kokosowo-owsiane oraz słodkie lamingtons (ciasteczka biszkoptowe) to znane desery australijskie.

Ostrygi

Ostrygi

Są jednym z najbardziej znanych afrodyzjaków. Najczęściej podawane są na surowo, choć przepisów na ostrygi jest znacznie więcej. Można je zapiekać, smażyć czy gotować. Co więcej – można spotkać także ostrygi wędzone, których wyjątkowy dymny posmak zauroczył już niejedną osobę. W najprostszej wersji te największe mięczaki podaje się na lodzie z plasterkami cytryny. Serwowane w ten sposób stanowią idealny dodatek do dobrej jakości szampana i mogą służyć za elegancką przystawkę na oficjalnym przyjęciu.

Krewetki

Krewetki

Krewetki to jedne z najpopularniejszych, morskich skorupiaków. Można je marynować, robić z nich szaszłyki, pasty, smażyć w cieście, grillować, zawijać (np. w mięsie) czy zapiekać. Krewetki świetnym dodatkiem do zup, sosów, past makaronowych, ryżu, czy sałatek. Można je jeść również na surowo, odrywając głowę od jadalnego tułowia. Mięso krewetek po ugotowaniu staje się zazwyczaj różowe bądź pomarańczowe. Zbyt długi proces smażenia lub duszenia może sprawić, że będą twarde i gumowate.

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza

Makaron z owocami morza to jednocześnie bardzo wykwintne i szybkie w przygotowaniu danie. Można użyć mrożonych lub świeżych krewetek, małż, homarów, muli, ośmiornic oraz kalmarów. Najlepiej smakują, gdy zostaną krótko podsmażone na klarowanym maśle z dodatkiem świeżego czosnku. Do tego typu dania warto użyć ugotowanych al dente: spaghetti, tagliatelle czy farfalli. Idealnym rozwiązaniem będzie też połączenie neutralnego w smaku makaronu sojowego, ryżowego lub shirataki z intensywnym aromatem owoców morza.

Krewetki w tempurze

Krewetki w tempurze

Przysmakiem wywodzącym się z kuchni japońskiej są krewetki w tempurze, czyli cienkim i chrupiącym cieście. Tempurę przygotowuje się z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody, najlepiej gazowanej. Woda powinna mieć niską temperaturę, która sprawi, że ciasto będzie delikatne i chrupkie. W przyrządzeniu potrawy wykorzystuje się krewetki królewskie lub tygrysie, które po obróbce wstępnej (oprószenie solą, pieprzem i skropienie sokiem z cytryny) zanurza się w tempurze i smaży na głębokim, rozgrzanym oleju.

Owoce morza

Owoce morza

Owoce morza są przysmakiem krajów śródziemnomorskich, takich jak Francja czy Włochy. Popularni przedstawiciele to homar, ośmiornica, krewetki, kraby czy ostrygi. Owoce morza świetnie komponują się z makaronami, pomidorami i papryczkami chilli. Mają podobne wartości odżywcze co ryby, czyli kwasy tłuszczowe omega-3 oraz liczne witaminy z grupy B. Działają antynowotworowo i zwiększają odporność organizmu. Ze względu na częste zanieczyszczenia owoców morza, nie zaleca się podawania ich małym dzieciom i kobietom w ciąży.

Kuchnia tajska

Kuchnia tajska

Dania kuchni tajskiej przygotowywane są z różnych rodzajów ryżu, np. jaśminowego, inaczej khao hawm mali. Tajskie jedzenie jest pikantne. Najczęściej wykorzystywane przyprawy w tajskiej kuchni to chili, curry oraz czosnek. Specjałem kulinarnym w Tajlandii są słodko-kwaśne zupy, np. zupa krewetkowa lub z kurczakiem i mlekiem kokosowym. Ulubione mięsa Tajlandczyków to wieprzowina, ryby oraz owoce morza, które przygotowują np. z grzybami mung lub serem tofu.

Znaleźliśmy 22 przepisów w kategorii Anchois

Grzanki z anchois

Grzanki z anchois

ajo ajo

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sardelki czosnkowe

Sardelki czosnkowe

iwi69 iwi69
2

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka z sardynkami

Sałatka z sardynkami

kober kober

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ryba na zimno

Ryba na zimno

Persik Persik

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pasta z sardynek

Pasta z sardynek

kinga kinga

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Janssons frestelse

Janssons frestelse

admin admin
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Grzanki po hiszpańsku

Grzanki po hiszpańsku

Doda Doda

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sos anchios

Sos anchios

Babcia Halinka Babcia Halinka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: