Ciasto z bananami można zrobić na przeróżne sposoby. Banan to słodki owoc, dodający deserom i ciastom delikatności i słodyczy. Ze względu na to, że jest on lekko mdły, oprócz tradycyjnych przypraw dobrze łączy się np. z ostrą papryką chili.

Do jakich ciast nadają się banany?

Banany nadają się do wszelkiego rodzaju ciast, wyśmienicie smakują zarówno z ciastem drożdżowym, ucieranym, francuskim, jak i w tortach. Można je łączyć z innymi owocami, np. truskawkami, malinami lub jagodami. Banany idealnie komponują się z cynamonem, wiórkami kokosa, kakao, papryką chili czy pieprzem cayenne.

Jak przygotować banany do ciasta?

Banany przed dodaniem do ciasta muszą zostać obrane i pokrojone na mniejsze części. Często miksuje się je, by uzyskać gęste, lekko płynne nadzienie. Banany dobrze smakują zarówno na świeżo, jak i zapiekane.

Właściwości zdrowotne bananów

Banany bogate są w składniki mineralne i witaminy. Zawierają m.in. dużo potasu, który pomaga na serce oraz witaminę C, wspomagającą układ odpornościowy. Nie brakuje im też magnezu, wapnia i fosforu. Dzięki sporej zawartości pektyn (błonnika pokarmowego) mogą doprowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu.
Tarta z bananami

Tarta z bananami

Tarta z bananami z dodatkiem karmelu i orzechów jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zagnieść ciasto z mąki, cukru, masła, żółtek oraz soli i zetrzeć je na tarce z dużymi oczkami nad formą. Następnie należy wstawić tartę do piekarnika i piec przez ok 15 minut (w 180 stopniach). W międzyczasie kroi się w plasterki banany, skrapia sokiem z cytryny i gotuje z cukrem i golden syropem, aż całość nabierze złotego koloru. Na koniec wystarczy wylać przygotowaną masę na upieczone ciasto i wstawić do piekarnika na kwadrans do zapieczenia.

Placek bananowy

Placek bananowy

Placek bananowy można przyrządzić z owocową galaretką lub na biszkopcie. Wyśmienicie komponuje się z nim skórka z cytryny, orzechy włoskie, suszona żurawina oraz uprażone na suchej patelni pestki słonecznika. Banany można rozgnieść widelcem albo zmiksować na jednolite puree blenderem. Placek piecze się w keksówce i podaje w formie chlebka lub w tortownicy i polewa się go aksamitnym lukrem bądź polewą czekoladową, którą dekoruje się cukrem pudrem.

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami

Ciasto czekoladowe z bananami przygotowuje się z masła, czekolady deserowej, śmietanki UHT 30 procent, cukru, jaj, proszku do pieczenia, mąki (pszennej tortowej i ziemniaczanej), soli, bananów, kakao i bułki tartej. Zrobioną ze składników masę przekłada się do wysmarowanej tłuszczem formy do tarty i piecze w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza (z termoobiegiem) przez 35 minut. Ciasto należy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Przed podaniem warto posypać je kakao.

Bananowiec

Bananowiec

Ciasto bananowe bez pieczenia to deser idealny na gorące dni. Przyjemnie chłodzi, apetycznie wygląda i pięknie pachnie. W cieście masa bananowa przełożona jest kruchymi biszkoptami, które nie wymagają wcześniejszego nasączenia. Ciasteczka biszkoptowe wchłaniają wilgoć z masy, dzięki czemu są bardzo miękkie i łatwo można je pokroić. Deser ma lekką, puszystą strukturę. Bananowiec na zimno wybornie smakuje z czekoladą i gałką lodów śmietankowych. Ciasto czekoladowo-bananowe jest doskonałą propozycją deseru na rodzinny piknik.

Muffinki z bananami

Muffinki z bananami

Muffinki z bananami są niezwykle pyszne i proste w przygotowaniu. Do ich zrobienia potrzeba odrobiny mąki, proszku do pieczenia, jajka, mleka, cukru, oleju, cukru waniliowego i kilku bananów. Mąkę przesiewa się z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaje się pozostałe składniki i wyrabia na jednolitą masę. Do gotowego ciasta należy wrzucić kilka kawałków bananów drobno pokrojonych w kostkę. Muffiny piecze się przez pół godziny w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Ciastka z bananami

Ciastka z bananami

Ciastka z bananami można przygotować na krucho lub z płatków owsianych. Oba przepisy są bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Ciastka z bananami na krucho robi się z mąki, masła, cukru, jajka, cynamonu i owoców bananowca. W powstałe ciasto zawija się banany, posypuje przyprawą i piecze przez 20 minut. Ciastka z płatków owsianych można przygotować również z czekoladą. Banany rozgniata się widelcem, miesza z płatkami, czekoladą i piecze przez kwadrans w piekarniku.

Znaleźliśmy 252 przepisów w kategorii Ciasto z bananami

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

Camilla0804 Camilla0804

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

jaNina jaNina
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe

iskierka.ag iskierka.ag

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto bananowiec

Ciasto bananowiec

Justyna92 Justyna92

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: