Kuchnia egipska łączy kultury Bliskiego Wschodu, krajów śródziemnomorskich, a nawet narodów północno afrykańskich. Naleciałości te powodują, że kuchnia egipska jest bardzo urozmaicona. Egipcjanie jedzą sporo mięsa, z wyjątkiem wieprzowiny, którą wykluczają ze względów religijnych. Na ich stołach gości przede wszystkim wołowina, drób i baranina mocno przyprawiana goździkami, kminkiem, kolendrą, kurkumą, miętą, imbirem, pietruszką, sezamem i szafranem.

Mięso zazwyczaj podaje się z dłużą ilością warzyw. Głównymi składnikami wykorzystywanymi w tamtejszej kuchni jest fasola i bób, przygotowywane na kilka różnych sposobów.

Wypoczywając w Egipcie, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, warto spróbować świeżej ryby, przyrządzanej na grillu lub kanapki w towarzystwie pulpecików wykonanych ze zmielonych ziaren ciecierzycy, cebuli i pomidorów tradycyjnie zwaną: ta’amija lub falafel.

Shoarma i inne dania z egipskim chlebem

Skosztować można także tamtejszego przysmaku, czyli hamam: nadziewanego ryżem gołębia. Shoarmaczyli chlebek pita z kawałkami marynowanej jagnięciny i sałatką to obowiązkowa pozycja w menu Egipcjan. W kuchni egipskiej niezwykle ważny jest chleb (aisz), spożywany o każdej porze dnia i stanowiący składnik wielu tradycyjnych dań. Łączy się go nawet z ryżem i ziemniakami. Różni się jednak od tego, który znamy, bo nie ma kształtu bochenka, lecz płaskich placków. Aisz wypieka się z ciasta drożdżowego i zjada, odrywając kawałek po kawałku. Egipcjanie swoim chlebkiem zbierają z talerza kawałki mięsa, resztki zupy (na przykład gęstej molochiji z juty) oraz pasty z bobu i fasoli, która jest popularnym daniem śniadaniowym. Namoczony w gorącym mleku z kokosami, orzechami i rodzynkami tworzy słodki umm ali. Egipski aisz przypomina pitę i w wersji obiadowej podobnie się go serwuje. Do środka trafiają mięsne i warzywne składniki, które koniecznie muszą być dobrze doprawione (czosnkiem, cebulą, kminkiem, kurkumą, imbirem i kolendrą). Na wierzch zaś ‒ miejscowa specjalność: hummus, czyli sos sezamowy. W ten sposób powstaje shoarma.

Nieodzownymi daniami egipskiej kuchni są również zupy szorba: mięsne lahma, warzywne chudar lub rybne samak. Kraj Faraona jest również bogaty w owoce, takie jak figi, daktyle, melony, mango czy guava.  Egipcjanie do każdego posiłku piją duże ilości herbaty i kawy, które są mocno słodzone i podawane w niewielkich filiżankach.

Egipskie desery: szybkie, tanie i smaczne

Egipcjanie mają zamiłowanie do słodkości. Nie żałują cukru w herbacie i kawie, a ich desery zadziwiają łatwością wykonania. Są znacznie lżejsze niż polskie ciasta, bo nie zawierają mas. Warto spróbować zwłaszcza basbousy, którą robi się z kaszy manny i syropu cukrowego. W kilka minut można przygotować też roz bi-laban, czyli ryż na mleku z wanilią i rodzynkami.

Zdjęcie: Fotolia
 
Hummus

Hummus

Hummus robi się z cieciorki, pasty sezamowej i przypraw. Wystarczy mieć dobry blender, by wyczarować sobie pyszną pastę z ciecierzycy. Przysmak ten pochodzi z Libanu i jest popularny szczególnie wśród osób na diecie wegańskiej. Hummus występuje w wielu rozmaitych wersjach: z suszonymi pomidorami, soczewicą, papryką czy nawet awokado. W każdej stanowi lekki i aromatyczny dodatek do kanapek, świeżych warzyw czy chipsów.

Polecane przepisy do kategorii Kuchnia egipska

Znaleźliśmy 19 przepisów w kategorii Kuchnia egipska

Dukkah

Dukkah

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pita czosnkowa

Pita czosnkowa

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fasolka po egipsku

Fasolka po egipsku

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Falafel

Falafel

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka egipska

Sałatka egipska

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pita

Pita

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koushari

Koushari

Polpal Polpal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: