Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska

Kuchnia egipska łączy kultury Bliskiego Wschodu, krajów śródziemnomorskich, a nawet narodów północno afrykańskich.

Naleciałości te powodują, że kuchnia egipska jest bardzo urozmaicona. Egipcjanie jedzą sporo mięsa, z wyjątkiem wieprzowiny, którą wykluczają ze względów religijnych. Na ich stołach gości przede wszystkim wołowina, drób i baranina mocno przyprawiana goździkami, kminkiem, kolendrą, kurkumą, miętą, imbirem, pietruszką, sezamem i szafranem.

Mięso zazwyczaj podaje się z dłużą ilością warzyw. Głównymi składnikami wykorzystywanymi w tamtejszej kuchni jest fasola i bób, przygotowywane na kilka różnych sposobów.

Wypoczywając w Egipcie, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, warto spróbować świeżej ryby, przyrządzanej na grillu lub kanapki w towarzystwie pulpecików wykonanych ze zmielonych ziaren ciecierzycy, cebuli i pomidorów tradycyjnie zwaną: ta’amija lub falafel.

Skosztować można także tamtejszego przysmaku, czyli hamam: nadziewanego ryżem gołębia. Shoarma, czyli chlebek pita z kawałkami marynowanej jagnięciny i sałatką to obowiązkowa pozycja w menu Egipcjan.

Nieodzownymi daniami egipskiej kuchni są również zupy szorba: mięsne lahma, warzywne chudar lub rybne samak. Kraj Faraona jest również bogaty w owoce, takie jak figi, daktyle, melony, mango czy guava.  Egipcjanie do każdego posiłku piją duże ilości herbaty i kawy, które są mocno słodzone i podawane w niewielkich filiżankach.

Zdjęcie: Fotolia
 
 

Przepisy (19): kategoria: Kuchnia egipska    

Sortuj wg: | daty | popularności | alfabetu

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Podróż kulinarna z Hortex Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę kuchni śródziemnomorskiej i wygraj cenne nagrody! Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez użytkownika kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - łyżka z silikonową krawędzią Fiskars!

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

1 2
 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Przepisy kulinarne video

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane