Kuchnia egipska łączy kultury Bliskiego Wschodu, krajów śródziemnomorskich, a nawet narodów północno afrykańskich. Naleciałości te powodują, że kuchnia egipska jest bardzo urozmaicona. Egipcjanie jedzą sporo mięsa, z wyjątkiem wieprzowiny, którą wykluczają ze względów religijnych. Na ich stołach gości przede wszystkim wołowina, drób i baranina mocno przyprawiana goździkami, kminkiem, kolendrą, kurkumą, miętą, imbirem, pietruszką, sezamem i szafranem.

Mięso zazwyczaj podaje się z dłużą ilością warzyw. Głównymi składnikami wykorzystywanymi w tamtejszej kuchni jest fasola i bób, przygotowywane na kilka różnych sposobów.

Wypoczywając w Egipcie, szczególnie w miejscowościach nadmorskich, warto spróbować świeżej ryby, przyrządzanej na grillu lub kanapki w towarzystwie pulpecików wykonanych ze zmielonych ziaren ciecierzycy, cebuli i pomidorów tradycyjnie zwaną: ta’amija lub falafel.

Skosztować można także tamtejszego przysmaku, czyli hamam: nadziewanego ryżem gołębia. Shoarma, czyli chlebek pita z kawałkami marynowanej jagnięciny i sałatką to obowiązkowa pozycja w menu Egipcjan.

Nieodzownymi daniami egipskiej kuchni są również zupy szorba: mięsne lahma, warzywne chudar lub rybne samak. Kraj Faraona jest również bogaty w owoce, takie jak figi, daktyle, melony, mango czy guava.  Egipcjanie do każdego posiłku piją duże ilości herbaty i kawy, które są mocno słodzone i podawane w niewielkich filiżankach.

Zdjęcie: Fotolia
  Więcej ↓

Znaleźliśmy 19 przepisów

Dukkah

Dukkah

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pita czosnkowa

Pita czosnkowa

agabi22 agabi22

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Fasolka po egipsku

Fasolka po egipsku

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Falafel

Falafel

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Sałatka egipska

Sałatka egipska

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Pita

Pita

mycha mycha

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Koushari

Koushari

Polpal Polpal

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: