Nie tylko doskonale smakują, ale również stanowią piękną ozdobę stołu. Muffiny to proste babeczki wypiekane w tzw. papilotkach lub specjalnych formach. Dają nieskończenie wiele możliwości kulinarnych - mogą być podawane na słodko lub w wersji wytrawnej.

Szczególnie popularne w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych, choć polskie łasuchy wcale nie ustępują tym zza granicy! Przepisów na tę formę deseru jest wiele - począwszy od najprostszych babeczek z aromatem, aż do mini dzieł sztuki, czyli babeczek zwieńczonych figurkami, postaciami lub dekoracjami wykonanymi z masy cukrowej.

Dużą popularnością cieszą się proste w przygotowaniu muffiny z dodatkiem czekolady - pokruszoną wystarczy wsypać do ciasta, a wpływ temperatury sprawi, że babeczki będą rozpływać się w ustach.

Równie popularne są babeczki z owocami - soczyste, naturalnie słodkie sprawdzą się na każdej imprezie jako słodka przekąska. To również idealny pomysł na poczęstunek urodzinowy dla dzieci (zamiast zwykłych ciastek).

Muffiny - choć są niewielkich rozmiarów - można dekorować na wiele sposobów - kremami, wspomnianymi wcześniej masami cukrowymi, kolorowymi cukiereczkami o różnych kształtach, bakaliami czy barwnikami spożywczymi.

Rozpocznijcie swoją przygodę z tymi słodkimi babeczkami od przejrzenia naszych propozycji! Wśród licznych przepisów z pewnością znajdziecie takie, którym nie będziecie w stanie się oprzeć. Do dzieła!

Muffiny Kategorie

Muffiny bez jajek

Muffiny bez jajek

Amerykańskie muffiny to przepis na szybki i prosty deser, który można przygotować bez dodatku jaj. Wystarczy połączyć suche i mokre składniki, tak aby w masie widać było grudki i przełożyć ciasto do zalotek. Grudki w cieście sprawiają, że babeczki są bardziej kruche i puszyste. Małe babeczki wybornie smakują z kremem, z jogurtem i z wiśniami. Czekoladowe muffinki warto też wzbogacić kawałkami banana lub nadzieniem budyniowym.

Muffinki keksowe

Muffinki keksowe

Marzą ci się puszyste muffinki z rodzynkami? Jeżeli chcesz zabrać keks do pracy lub podać go w przystępnej formie, idealnym rozwiązaniem są keksowe muffinki. W tej roli idealnie sprawdzają się babeczki z dyni lub marchewki. W środek możesz włożyć kawałek czekolady, który w czasie pieczenia cudownie się rozpuści. Małe ciasteczka z bakaliami w porcji na „jeden gryz” zadowolą każdego.

Muffinki bezglutenowe

Muffinki bezglutenowe

Bezglutenowe muffiny warto przygotować z marchewki, mąki orzechowej, rodzynek, mleka kokosowego i czekolady. Doskonale sprawdzi się tutaj również mąka ryżowa lub zblendowany na gładka masę ugotowany ryż.

Polecane przepisy do kategorii Muffiny

Znaleźliśmy 1800 przepisów w kategorii Muffiny

Kawowe babeczki

Kawowe babeczki

renatka1 renatka1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Dyniowe muffinki

Dyniowe muffinki

AniaHania AniaHania

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Babeczki z kiwi

Babeczki z kiwi

szynszyla szynszyla

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Słodka babeczka

Słodka babeczka

Lucyna86 Lucyna86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Malinowa babeczka

Malinowa babeczka

Lucyna86 Lucyna86

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Muffinki warzywne

Muffinki warzywne

Stenka Stenka
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: