Jak zrobić smażone lody?

Smażone lody w cieście to kulki lodowe obtoczone w chrupiącej panierce, która tworzy orzechową skorupkę. Należy je przygotowywać szybko, żeby nie dopuścić do rozmrożenia masy.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić smażone lody?
fot. Fotolia
Deser jest bardzo oryginalny – w jeszcze ciepłej skorupce kryje się wciąż zimna gałka lodów. Inne kuchnie świata zaadaptowały ten przepis, tworząc swoje wersje – np. w Meksyku panierkę przygotowuje się z płatków kukurydzianych lub tortilli.

Jak zrobić smażone lody w chrupiącym cieście?

Aby przygotować smażone lody, potrzebujesz gotowych lub domowych lodów oraz odpowiedniej panierki. Po usmażeniu lody będą otoczone chrupiącym ciastem. Można ją przygotować z ubitych jajek oraz bakalii, np. wiórek kokosowych lub posiekanych orzechów.
  • Za pomocą łyżki uformuj z lodów kulki – ułóż na talerzu i włóż znów do zamrażalnika.
  • Ubij białka z cukrem, po czym dodaj do nich żółtka.
  • Pianę wymieszaj z wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami.
  • Lody obtocz w pianie, następnie ponownie ułóż na talerzu i zmroź.
  • Po schłodzeniu ponownie obtocz kulki lodowe w masie i znów schłodź.
  • Rozgrzej olej na patelni i na rozgrzany tłuszcz połóż lodowe, zmrożone kulki.
  • Smaż nie dłużej niż pół minuty, tylko do uprażenia panierki.
  • Od razu podawaj, najlepiej udekorowane dodatkami.

Smażone lody – jakie dodatki?

Smażone lody w chrupiącej panierce należy podawać jako samodzielny deser, jednak wcześniej dobrze jest talerz dodatkowo udekorować. Wystarczą listki mięty lub owoce, które mogą być świeże (np. maliny czy jeżyny) lub w zalewie (np. pokrojone plasterki brzoskwini lub ananasa). Doskonałym pomysłem jest również wylanie wcześniej do naczynia owocowego, gęstego sosu, w którym dopiero kładzie się smażone lodowe kule. Można również deser po prostu ozdobić bitą śmietaną, np. w sprayu.

Smażone lody w cieście – ważne wskazówki

Należy pamiętać o tym, by lody były dobrze zmrożone przed obtaczaniem w panierce. W innym wypadku kulki zaczną się roztapiać i tracić kształt. Poza tym raz rozmrożonych lodów nie powinno się ponownie zamrażać, dlatego tak ważne jest, żeby deser przygotowywać sprawnie i szybko.