Zrównoważona dieta na lato

Lato daje nam mnóstwo możliwości i okazji do zmian. Między innymi ułatwia komponowanie zdrowych posiłków, dzięki różnorodności pysznych i świeżych warzyw i owoców. Dietetyk Ewa Jarosz radzi nam, jak powinna wyglądać zrównoważona dieta na lato!

         
ocena: 4/5 głosów: 5
Zrównoważona dieta na lato
fot. Fotolia

Wszyscy lubimy wieczorne spotkania przy grillu, rodzinne pikniki lub dania z restauracji podczas wakacyjnych wyjazdów. To nie oznacza jednak, że z góry jesteśmy skazani na gromadzenie nadmiaru kilogramów. To właśnie dzięki tej różnorodności zdrowych produktów możemy cieszyć się spotkaniami ze znajomymi i pysznymi potrawami, bez nadmiaru tłuszczu, cukru, soli, a w konsekwencji uczucia ciężkości i gromadzenia tkanki tłuszczowej.

Bilans energetyczny pod kontrolą

Podstawą utrzymania odpowiedniej masy ciała jest kontrolowanie bilansu energetycznego, który zależy od tego ile energii dostarczamy do naszego organizmu i ile wydatkujemy. Nikt nie musi obsesyjnie liczyć kalorii, ale warto pamiętać, że są produkty i potrawy, które smakują, a nie stanowią tak zwanej bomby energetycznej. Najprościej jest wykorzystywać warzywa i owoce, które o tej porze roku wychodzą na pierwszy plan.
           owoce i warzywa
 Zdjęcie: Fotolia

Warzywa i owoce na czele

Stragany pękają w szwach od zielonych warzyw liściastych, ogórków, cebulek i aromatycznych ziół. Stoiska warzywne obfitują w chrupiące marchewki i inne warzywa korzeniowe. Pełno na nich także sycących i dostarczających dużo błonnika pokarmowego strączków czy orzeźwiających i twardych pomidorów.

Nie znam nikogo, kto nie zachwyca się pierwszymi owocami leśnymi czy słodkimi czereśniami. Truskawki jak zawsze cieszą się największym zainteresowaniem, a desery z nich przyrządzone są istnym rajem dla podniebienia. Czego chcieć więcej? To jest właśnie czas, by cieszyć się tym, co natura daje nam w prezencie. Korzystajmy z tego, delektujmy się smakiem i jednocześnie dbajmy o zdrowie.

Przykładowy jadłospis

Poniżej znajduje się przykładowy jadłospis na zrównoważoną dietę w porze letniej, z wykorzystaniem potraw z gotujmy.pl. Jadłospis został ułożony przez dietetyka i autorkę bloga Marchewkowe pole do popisu - Ewę Jarosz:

To jest jedna z miliona możliwości skomponowania zdrowego menu z wykorzystaniem warzyw i owoców. Latem pamiętajmy również o odpowiednim nawodnieniu organizmu, a więc o dużej ilości wody mineralnej, szczególnie w czasie upałów. Mam nadzieję, że moja propozycja pomoże Wam w planowaniu smacznych i zdrowych posiłków dla siebie i bliskich.

Przedstawiony jadłospis nie uwzględnia wielkości porcji, które są uzależnione od takich czynników jak wiek, płeć, aktywność fizyczna, stan fizjologiczny oraz aktualna masa ciała.

Zrównoważona dieta na lato

Śniadanie:

Chleb żytni razowy
Sałatka z dressingiem jogurtowym
Kawa zbożowa z mlekiem 0,5-2%

sałatka owocowa z kaszą owsiane ciasteczka lemoniada owocowa

II śniadanie:

Sałatka owocowa z kaszą 
Woda mineralna niegazowana

Obiad:

Filet z kurczaka faszerowany serem i pomidorkami 
Ziołowe młode ziemniaczki
Szklanka lemoniady owocowej

filet z kurczaka ziołowe młode ziemniaki łosoś grillowany

Podwieczorek:

Owsiane ciasteczka z dziką różą i malinami 
Kefir naturalny
Herbata zielona

Kolacja:

Łosoś grillowany z surówką z truskawek i mango

Herbata ziołowa

Autorem publikacji i jadłospisu jest Dietetyk w Stolicy - Ewa Jarosz. Więcej, w tym wiele jej przepisów i porad, znajdziecie na blogu Marchewkowe pole do popisu, zapraszamy!


                                                         https://gotujmy.pl/work/privateimages/sources/2014/04/14/imgcHqeQH.jpg


Nie chcesz przytyć? Zobacz, czego nie jeść na kolację? >>>