

porada 4
herbata otrzyma przyjemny aromat, gdy do puszki włożymy laskę wanilii.
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
herbata otrzyma przyjemny aromat, gdy do puszki włożymy laskę wanilii.
mleko pasteryzowane ogrzewane do 100 stopni Celsiusza. sprzedawane może być pod tą nazwą do dwudziestu czterech godzin nie dłużej.
masło zafałszowane mąką, krochmalem.
miód zafałszowany mąką, krochmalem, poznajemy:
masło przechowujemy w naczyniach drewnianych lub glinianych- poprzednio wypełnionych i przepłukanych gorącym octem.
gruszki, jabłka przed zaprawieniem moczyć w wodzie z sokiem cytrynowym.
białka ubijemy na śnieg- gdy dodamy do nich trochę soli do ubijania.
ciekawostki na różne tematy
sól nie zrobi się nam wilgotna i nie stwardnieje, gdy dodamy do solniczki parę ziaren ryżu.
kartofle stare zyskują na smaku i nie będą nam czernieć, gdy dodamy do nich przy gotowaniu trochę mleka.