Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.

W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.

W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.

Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.

Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.

Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
 
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat bobu!
cherry cherry | Złoty Ekspert | Przepisów: 508, Artykułów: 729
Warzywa

Wszystko, co musisz wiedzieć na temat bobu!

Gotowanie bobu jest bajecznie proste: wodę wystarczy lekko osolić i pilnować, by młodego bobu nie trzymać na ogniu zbyt długo. A czy wiesz, jak zrobić pastę z bobu i ile kalorii ma bób? Zobacz nasze pomysły na dania z bobem!

gruszki
agata1722 agata1722 | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 518, Artykułów: 33
Kącik Babci Halinki

gruszki

do najwcześniejszych dojrzałych gruszek, które nadają się na przetwory należy: klapsa, później dojrzewająca dobra ludwik

porada 6
agata1722 agata1722 | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 518, Artykułów: 33
Kącik Babci Halinki

porada 6

cebule jeśli mamy z nią problem przy obieraniu to obierać ja pod wodą wtedy unikniemy łzawienia.

porada 5
agata1722 agata1722 | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 518, Artykułów: 33
Kącik Babci Halinki

porada 5

jajka zamarznięte stają się jadalnymi, gdy wymoczymy trzy - cztery godziny w zimnej wodzie..