

Ogórek, ogórek, ogórek...
zielony ma garniturek. I czapkę i sandały – zielony, zielony jest cały!
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
zielony ma garniturek. I czapkę i sandały – zielony, zielony jest cały!
Gotowanie bobu jest bajecznie proste: wodę wystarczy lekko osolić i pilnować, by młodego bobu nie trzymać na ogniu zbyt długo. A czy wiesz, jak zrobić pastę z bobu i ile kalorii ma bób? Zobacz nasze pomysły na dania z bobem!
Nie można też zapomnieć o Szabasie, który przypada co 7 dni.
Wraz ze swietami w kalendarzu żydowskim zmienia sie także menu.
wśród owoców najbogatszym źródłem witaminy c są owoce dzikiej lub ogrodowej róż
do najwcześniejszych dojrzałych gruszek, które nadają się na przetwory należy: klapsa, później dojrzewająca dobra ludwik
cebule jeśli mamy z nią problem przy obieraniu to obierać ja pod wodą wtedy unikniemy łzawienia.
śledzia zapach. nacierać przedmiot popiołem i płukać wodą z solą.
młoda gęś lub kaczka ma jasny, żółty, miękki dziób, a stara natomiast- ciemno brązowy.
jajka zamarznięte stają się jadalnymi, gdy wymoczymy trzy - cztery godziny w zimnej wodzie..