

porada nr 7
rozmaitości ciekawostki porady
Odkryj cenne rady Babci Halinki na temat gotowania, pieczenia, smażenia i radzenie sobie w kuchni. Dowiedz się jak upiec idealną szarlotkę, jak nie płakać przy obieraniu cebuli oraz naucz się kisić żywność i gotować szparagi.
W Kąciku Babci Halinki dowiesz się więcej na temat mięsa, ryb, nabiału, dań mącznych, warzyw i ciasta.
W zakładce mięsa dowiesz się o czym warto pamiętać, w trakcie przygotowywania dań mięsnych – co zrobić, aby mięso było soczyste i aromatyczne, jak usmażyć pyszne kotlety mielone.
Jakie są zalety jedzenia ryb, czy wiesz co skrywa tuńczyk, jak marynować rybę? – na te pytanie znajdziesz odpowiedź w zakładce Ryby.
Dlaczego ser żółty ma dziury, jak przygotować pyszne kluski lane – dowiecie się w zakładce Nabiał i produkty mączne. Lubicie omlety, ale nie zawsze wychodzą Wam puszyste? W Kąciku Babci Halinki znajdziecie rozwiązanie.
Czy każde warzywo nadaje się do kiszenia? Dlaczego czosnek powinien być w każdej kuchni? – odpowiedzi na te pytania znajdziesz w zakładce Warzywa.
Idealnym pomysłem na deser jest ciasto, które pasuje do kawy, herbaty, na rodzinne uroczystości, na poprawę nastroju lub jako słodka przekąska w ciągu dnia – w zakładce Ciasta poznacie sekrety udanych wypieków i znajdziecie przepisy na najlepsze ciasta.
rozmaitości ciekawostki porady
kalafior po gotowaniu będzie biały, gdy do wrzącej wody włożymy cukru
masłu zjełczałemu oddajemy woń- rozpuszczając go, i wrzucając do niego zwęglone kawałki chleba.
kasza dobra nie powinna bielić ręki ani dawać kurzu
bułki stare odświeżamy, gdy zmoczymy całe wodą i włożymy do gorącego pieca.
kasza zepsuta lub zwilgotniała ma ciemne, czerwone lub brunatne plamy.
Sezon szparagowo-truskawkowy, jak go nazywam, to moja ulubiona kulinarna pora roku. No, może z wyjątkiem „działkowych” sierpniowych pomidorów pisze Aleksandra Ladachowska.
Znalazłam przepis na tą rybę, ale jaka właściwie ona jest?
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................................