

Wężymord - zapomniane cud warzywo
Zdrowe, pełne witamin i... obrzydliwie wyglądające warzywko z rodzin astrowatych. Nasze babcie wiedziały o wężymordzie sporo, więc czemu by o nim nie napisać? A, że sadzi się go wiosną, to tak mnie naszło.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Zdrowe, pełne witamin i... obrzydliwie wyglądające warzywko z rodzin astrowatych. Nasze babcie wiedziały o wężymordzie sporo, więc czemu by o nim nie napisać? A, że sadzi się go wiosną, to tak mnie naszło.
Z czym kojarzy się kwaśny smak? W pierwszej chwili z cytryną, kiszonym ogórkiem lub cukierkami, które powodują grymas na twarzy.
Kationy sodu oraz potasu - tak od chemicznej strony można określić słony smak. Choć należy do tej grupy, która raczej potrafi zepsuć potrawę, niż ją ulepszyć, to nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Poznajmy prawdy i mity na temat słonego smaku.
Kawa, czarna herbata albo grejpfrut. A może - dość przewrotnie - gorzka czekolada? Takie odpowiedzi można usłyszeć, kiedy pada pytanie o gorzki smak. Co warto o nim wiedzieć?
Jakie smaki potraficie wymienić z marszu? Coś może być słodkie albo słone, kwaśne lub gorzkie. I jakie jeszcze? Piątym, podstawowym i bez problemu wyczuwalnym przez kubki smakowe człowieka jest umami.
Najprzyjemniejszy ze wszystkich podstawowych smaków rozpoznawanych przez człowieka to właśnie błoga słodkość, pieszcząca nasze podniebienia. Ciasta, desery, lody, dressingi - kto z nas nie zna tych smaków?
Jeżeli zastanawiasz się, co przygotować dzisiaj na obiad, to bez wahania wybierz rybę. Do podjęcia tej decyzji powinno Ci wystarczyć stwierdzenie, że mięso ryb jest o wiele bardziej cenne dla prawidłowo zbilansowanej diety niż sztuka wieprzowiny czy wołowiny.
Jeżeli myślimy o Francji i jej przysmakach, to nie możemy w złotej trójce oprócz wyszukanych potraw z ślimaków, żabich udek czy foie gras nie wymienić palety smaków serów pleśniowych.
Zbliża się najpiękniejszy, letni okres w ciągu roku, który oznacza najsmaczniejsze warzywa, najbardziej kuszące owoce oraz niezliczone biesiady przy grillu.
Wiele osób mówi, że zielenina w kuchni jest niesmaczna. Je się ją bardziej z przymusu, niż z przyjemności poznawania nowych połączeń. To bardzo krzywdzące dla wielu zielonych warzyw, które mają ciekawy smak i niejednokrotnie "robią" całe danie.