

Jak wykorzystać gruszki
Gruszki, podobnie jak jabłka, mają niewielką wartość kaloryczną bo około 44 kcl/100 g. W dodatku zapewniają duże walory smakowe i są dietetyczne. Gruszka to jeden z moich ulubionych owoców.
Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.
Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.
Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.
Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.
Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.
Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.
Gruszki, podobnie jak jabłka, mają niewielką wartość kaloryczną bo około 44 kcl/100 g. W dodatku zapewniają duże walory smakowe i są dietetyczne. Gruszka to jeden z moich ulubionych owoców.
Macie ochotę na pożywne śniadanie lub kolację? Nic nie spisze się lepiej niż wartościowe jajko! Sprawdźcie nasze przepisy i zdecydujcie, który najbardziej przypadnie Wam do gustu!
Daktyle są pysznymi owocami, które dostarczają cennej energii i właściwości. Warto spożywać przynajmniej jeden taki owoc dziennie.
Znana od tysięcy lat roślina, jest nie tylko surowcem do wyrobu przede wszystkim win, ale może być źródłem cennych dla zdrowia substancji.
Owoce maliny, to po za surowcem na przetwory, dżemy, konfitury, soki i galaretki, to przede wszystkim tanie i łatwo dostępne sezonowe źródło witamin.
Agrest to roślina, która zyskała nazwę winorośli północy. Wiąże się to zapewne z tym, że rośnie ona w krajach, gdzie uprawy winogron ze względu na warunki klimatyczne są utrudnione.
Kwiaty czarnego bzu wykorzystywane są do naparów, które używa się do płukania jamy ustnej. Dodatkowo stosuje się go na gorączkę albo jako środek napotny.
Trudno sobie wyobrazić dzień bez tego napoju. Niezależnie od rodzaju herbat, sposobu suszenia, zbioru oraz przetwarzania, jest bogatym źródłem składników odżywczych.
Jarmuż to piękne, zielone warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości zdrowotnych. Jest to roślina najzdrowsza na świecie, lekkostrawna oraz niskokaloryczna.
Koperek, to piękna i pachnąca przyprawa, która podkreśla smak każdej potrawy. Oprócz tego świetnie wpływa na nasze zdrowie.