Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Jak wykorzystać gruszki
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Jak wykorzystać gruszki

Gruszki, podobnie jak jabłka, mają niewielką wartość kaloryczną bo około 44 kcl/100 g. W dodatku zapewniają duże walory smakowe i są dietetyczne. Gruszka to jeden z moich ulubionych owoców.

5 ulubionych sposobów na jajka
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

5 ulubionych sposobów na jajka

Macie ochotę na pożywne śniadanie lub kolację? Nic nie spisze się lepiej niż wartościowe jajko! Sprawdźcie nasze przepisy i zdecydujcie, który najbardziej przypadnie Wam do gustu!

Winorośl i winogrona w pigułce
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Winorośl i winogrona w pigułce

Znana od tysięcy lat roślina, jest nie tylko surowcem do wyrobu przede wszystkim win, ale może być źródłem cennych dla zdrowia substancji.

Malinowy zawrót głowy
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Malinowy zawrót głowy

Owoce maliny, to po za surowcem na przetwory, dżemy, konfitury, soki i galaretki, to przede wszystkim tanie i łatwo dostępne sezonowe źródło witamin.

Słów kilka o agreście
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Słów kilka o agreście

Agrest to roślina, która zyskała nazwę winorośli północy. Wiąże się to zapewne z tym, że rośnie ona w krajach, gdzie uprawy winogron ze względu na warunki klimatyczne są utrudnione.

Czarny bez - garstka informacji
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Czarny bez - garstka informacji

Kwiaty czarnego bzu wykorzystywane są do naparów, które używa się do płukania jamy ustnej. Dodatkowo stosuje się go na gorączkę albo jako środek napotny.

Cenne właściwości jarmużu
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Cenne właściwości jarmużu

Jarmuż to piękne, zielone warzywo, które ma wiele wartości odżywczych, a także właściwości zdrowotnych. Jest to roślina najzdrowsza na świecie, lekkostrawna oraz niskokaloryczna.