Zbiór pożytecznych porad kulinarnych na temat gotowania, pieczenia i smażenia. Poznaj właściwości warzyw, owoców, odkryj przepisy na pyszne potrawy i słodkie desery.
 
Kulinarne ABC poradzi m.in. jak wybrać owoce do przetworów, wyjaśni tajemnicę włoskiego Tiramisu, poleci przepisy na dania z sezonowymi owocami i warzywami.

Lubisz pierogi, ale martwisz się, że ciasto nie wychodzi Ci takie, jakie powinno być? Skorzystaj z naszych porad i przygotuj pyszne ciasto na pierogi do których latem dodasz owoce, a zimą kapustę, grzyby, mięso.

Topinambur, karczoch, jarmuż, wężymord – jeśli te nazwy nic Ci nie mówią, nie martw się. Kulinarne ABC zapozna Cię ze wszystkim nowościami w świecie kulinariów.

Kulinarne ABC ułatwi Twoja codzienną pracę w kuchni i będzie Twoim kompendium wiedzy o kulinariach.

Dowiesz się co zrobić z pozostałością wina po kolacji, jak sprawdzić świeżość proszku do pieczenia, jak rozbudować mięśnie dzięki diecie oraz jak to się dzieje, że potrafimy rozpoznać smaki.

Kulinarne ABC dostarczy Ci kulinarnych informacji od A do Z.


Przepisy na jajka po szkocku
  • 4
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Przepisy na jajka po szkocku

Jajka po szkocku to wspaniały pomysł na danie główne lub przekąskę. Ich przygotowanie jest bardzo proste i nie zajmuje wiele czasu. Zobacz nasze najlepsze przepisy na ten słynny przysmak!

Kapusta, głowa pusta
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Kapusta, głowa pusta

Od dawna znane jest nam powiedzenie, że "kapusta, głowa pusta". Ale, jak się okazuje, jest to cenne warzywo.

Fasola i jej właściwości.
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Fasola i jej właściwości.

Od dawna wiadomo, że nasiona fasoli zawierają duże ilości białka. Pod tym względem przewyższają najlepsze gatunki mięs, takich jak szynka czy schab.

O żesz! Ale orzech!
kloruś kloruś | Złoty Ekspert | Przepisów: 945, Artykułów: 17
Kulinarne ABC

O żesz! Ale orzech!

Pyszne, chrupiące i zdrowe. Świetne jako przegryzka, dodatek do ciast i deserów, czy dań mięsnych. Wśród nich każdy znajdzie swoje ulubione... o czym mowa? O orzechach!

Co z tym mlekiem?
kloruś kloruś | Złoty Ekspert | Przepisów: 945, Artykułów: 17
Kulinarne ABC

Co z tym mlekiem?

Mleko zna każdy, a spożywać go można na mnóstwo sposobów: pić samodzielne, w postaci kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu, koktajlu. Zabiela się nim zupy i sosy, a także dodaje się je do wypieków i placuszków. Słowem w kuchni jest nieodzowne!

Jak ugotować pyszny rosół?
  • 2
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Jak ugotować pyszny rosół?

Domowy rosół jest pyszny. W połączeniu z przygotowywanym samodzielnie makaronem - mamy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Oprócz wybornego smaku, zupa ta korzystnie wpływa na nasze zdrowie podczas przeziębienia.

Kilka słów o czosnku
  • 2
zewa zewa | Platynowy Ekspert | Przepisów: 2423, Artykułów: 131
Kulinarne ABC

Kilka słów o czosnku

W sklepach bardzo często można spotkać czosnek chiński, nazywany potocznie "podróbką" - daleko mu do naszej polskiej odmiany. Mimo to jest chętnie kupowany ze względu na niższą cenę.