Właściwości jabłek
Tym oto owocem Ewa skusiła Adama. Są pyszne i zdrowe. Cóż takiego zawierają w sobie? Zapraszam do czytania :)
Tym oto owocem Ewa skusiła Adama. Są pyszne i zdrowe. Cóż takiego zawierają w sobie? Zapraszam do czytania :)
Tatarak zwyczajny, inaczej nazywany ajerem, pochodzi od roślin z rodziny tatarakowatych. Można go spotkać prawie w całej Polsce. Wykorzystywany jest jako roślina lecznicza.
Gujawa zwana jest też gruszlą, to tropikalny owoc pochodzący z Ameryki Południowej. Ma słodko-kwaśny smak i intensywny zapach, który przypomina aromat gałki muszkatołowej.
Melisa lekarska jest rośliną zielną i ma cenne właściwości. Przeważnie stosuje się ją jako środek uspokajający, ale ma ona też inne cechy warte poznania.
Nagietek lekarski, to nie tylko ozdoba naszych przydomowych ogródków, ale i roślina lecznicza. Jest to też kwiat jadany na surowo.
Wiosną wielu z nas dopada znużenie, senność, zniechęcenie, brak sił i witalności. Nerwowość, apatyczność też nie jest nam obca. Mamy problemy ze wstawaniem z łóżka, a jak wstajemy, to połamani.
Żeby uniknąć anemii należy odpowiednio się odżywiać. Zbilansowana dieta to to, o czym powinniśmy pomyśleć. Należy dostarczyć naszemu organizmowi odpowiednich składników odżywczych, witamin i minerałów.
Granat od zawsze był symbolem płodności, a jego sokiem leczono rany. Chińscy lekarze starożytni uznawali go za życiodajny nektar.
Witamina B1, zwana Tiaminą, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, który nie potrafi sam syntezować odpowiedniej jej ilości. Alkohol utrudnia wchłanienie tej witaminy.
To popularne zioło, które pomaga w leczeniu wielu dolegliwości, począwszy od dolegliwości z krążeniem aż po bóle stawów.