Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Jak mrozić leśne grzyby?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak mrozić leśne grzyby?

Jeśli tylko mamy ochotę, możemy przedłużyć smak świeżych grzybów na dłużej! Mrożenie jest najprostszym sposobem ich konserwowania i sprawia, że grzyby nie tracą swojego naturalnego smaku. Sprawdźcie jak robić to najlepiej!

Cytryna Meyera
  • 1
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Cytryna Meyera

Cytryna Meyera to owoc cytrusowy pochodzący z Chin. Przypuszcza się, że jest to krzyżówka cytryny i mandarynki lub pomarańczy. Kwitnie i owocuje przez cały rok. Więcej informacji o tej smacznej cytrynie w artykule!

Przysmaki z soczewicą
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Przysmaki z soczewicą

Czerwona, zielona i żółta - pod każdą postacią jest smaczna. Co warto przyrządzić z soczewicy? Inspirujemy Was kulinarnie i prezentujemy pyszne przepisy na dania z soczewicą.

Pieczarki dziko rosnące
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Pieczarki dziko rosnące

Zdarzyło się Wam znaleźć bielutkiego grzyba na łące lub polanie? Najprawdopodobniej znaleźliście pyszną i niezwykle aromatyczną pieczarkę. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdźcie!

Zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów
  • 1
Magdalena88 Magdalena88 | Mistrz Kuchni | Przepisów: 0, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Zalewy do marynowanych warzyw, owoców i grzybów

Pachnące i świeże warzywa, owoce oraz grzyby pod koniec lata zamykamy w słoikach, by móc cieszyć się ich smakiem zimą. Największą tajemnicą smaku marynat jest zalewa. Warto wiedzieć, że to ona decyduje o trwałości naszych domowych przetworów.

Wasabi - ostra przyprawa z Japonii
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Wasabi - ostra przyprawa z Japonii

Wasabi, inaczej chrzan japoński jest jedną z najbardziej cenionych roślin w Japonii a także obowiązkowym dodatkiem do sushi. Poczytajcie o o cennych właściwościach i zastosowaniu tej ostrej przyprawy.

Szafran - najdroższa przyprawa świata
  • 2
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Szafran - najdroższa przyprawa świata

Aby zebrać szafran potrzeba czasu i cierpliwości. Do otrzymania jednego funta przyprawy potrzeba 75 000 kwiatów lub 225 000 ręcznie zebranych znamion szafranu uprawowego. Ten czerwono-żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie.

Aronia - czy wiesz o niej wszystko?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Aronia - czy wiesz o niej wszystko?

Małe, niepozorne owoce aronii chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Roślina ta ma wspaniałe właściwości odżywcze i lecznicze. Sprawdź dlaczego warto jeść aronię codziennie!

Jak marynować grzyby?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak marynować grzyby?

Słoiczek marynowanych grzybów zawsze warto mieć w swojej spiżarce. Marynowane grzybki są doskonałe zarówno jako przekąska, przystawka czy dodatek do potraw. Sprawdźcie jakie są najlepsze sposoby na konserwowanie tych leśnych pyszności.

Orzechy: rodzaje i właściwości
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Orzechy: rodzaje i właściwości

To wspaniały dodatek do wielu dań, który zawiera liczne składniki odżywcze i chroni nasz organizm przed chorobami. Niektórzy nazywają je symbolem mądrości. Co jeszcze warto wiedzieć o orzechach? Sprawdźcie!