

Jak mrozić leśne grzyby?
Jeśli tylko mamy ochotę, możemy przedłużyć smak świeżych grzybów na dłużej! Mrożenie jest najprostszym sposobem ich konserwowania i sprawia, że grzyby nie tracą swojego naturalnego smaku. Sprawdźcie jak robić to najlepiej!
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Jeśli tylko mamy ochotę, możemy przedłużyć smak świeżych grzybów na dłużej! Mrożenie jest najprostszym sposobem ich konserwowania i sprawia, że grzyby nie tracą swojego naturalnego smaku. Sprawdźcie jak robić to najlepiej!
Cytryna Meyera to owoc cytrusowy pochodzący z Chin. Przypuszcza się, że jest to krzyżówka cytryny i mandarynki lub pomarańczy. Kwitnie i owocuje przez cały rok. Więcej informacji o tej smacznej cytrynie w artykule!
Czerwona, zielona i żółta - pod każdą postacią jest smaczna. Co warto przyrządzić z soczewicy? Inspirujemy Was kulinarnie i prezentujemy pyszne przepisy na dania z soczewicą.
Zdarzyło się Wam znaleźć bielutkiego grzyba na łące lub polanie? Najprawdopodobniej znaleźliście pyszną i niezwykle aromatyczną pieczarkę. Co warto wiedzieć o tym grzybie? Sprawdźcie!
Pachnące i świeże warzywa, owoce oraz grzyby pod koniec lata zamykamy w słoikach, by móc cieszyć się ich smakiem zimą. Największą tajemnicą smaku marynat jest zalewa. Warto wiedzieć, że to ona decyduje o trwałości naszych domowych przetworów.
Wasabi, inaczej chrzan japoński jest jedną z najbardziej cenionych roślin w Japonii a także obowiązkowym dodatkiem do sushi. Poczytajcie o o cennych właściwościach i zastosowaniu tej ostrej przyprawy.
Aby zebrać szafran potrzeba czasu i cierpliwości. Do otrzymania jednego funta przyprawy potrzeba 75 000 kwiatów lub 225 000 ręcznie zebranych znamion szafranu uprawowego. Ten czerwono-żółty proszek jest najdroższą przyprawą na świecie.
Małe, niepozorne owoce aronii chronią przed chorobami cywilizacyjnymi. Roślina ta ma wspaniałe właściwości odżywcze i lecznicze. Sprawdź dlaczego warto jeść aronię codziennie!
Słoiczek marynowanych grzybów zawsze warto mieć w swojej spiżarce. Marynowane grzybki są doskonałe zarówno jako przekąska, przystawka czy dodatek do potraw. Sprawdźcie jakie są najlepsze sposoby na konserwowanie tych leśnych pyszności.
To wspaniały dodatek do wielu dań, który zawiera liczne składniki odżywcze i chroni nasz organizm przed chorobami. Niektórzy nazywają je symbolem mądrości. Co jeszcze warto wiedzieć o orzechach? Sprawdźcie!