Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Szmaciak gałęzisty - niezwykły grzyb
  • 7
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Szmaciak gałęzisty - niezwykły grzyb

Szmaciak gałęzisty vel siedzuń sosnowy jest bardzo charakterystycznym i ciekawie wyglądającym grzybem z polskich lasów - przypomina pofałdowaną gąbkę. Kiedyś był pod ochroną, obecnie można śmiało przygotować z niego pyszne potrawy!

Smaczne desery z brzoskwiniami
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Smaczne desery z brzoskwiniami

Brzoskwinia pasuje do potraw słonych i mięsnych, marynat lub jako nadzienie do mięs. Jednak najlepiej smakują słodkie desery z brzoskwiniami. Jakie pyszności można przygotować z dodatkiem brzoskwiń? Polecamy pyszne przepisy!

Boczniak ostrygowaty
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Boczniak ostrygowaty

Okaz ten znajduje się na liście grzybów dopuszczonych w Polsce do obrotu handlowego. Jest jednym z ulubionych grzybów uprawowych, posiada właściwości lecznicze i do tego doskonale smakuje! O jakim grzybie mowa? Oczywiście o boczniaku ostrygowatym!

Facelia i miód faceliowy
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Facelia i miód faceliowy

Facelia rozpowszechniona jest w Europie jako roślina pastewna i miododajna. Co warto o niej wiedzieć? Jakie właściwości ma miód, który otrzymujemy z facelii?

Suszenie grzybów
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Suszenie grzybów

Suszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W wyniku odparowania wody następuje koncentracja składników znajdujących się w produktach. Poddane takiej obróbce grzyby są nie tylko smaczne, ale także nadzwyczaj aromatyczne. Sprawdźcie jak prawidłowo suszyć leśne skarby!

Pochrzyn, yam lub jam
  • 1
Polpal Polpal | Arcymistrz Kuchni | Przepisów: 153, Artykułów: 40
Kulinarne ABC

Pochrzyn, yam lub jam

Istnieje ponad 600 gatunków pochrzynu, niektóre z nich podobne są do ziemniaków słodkich, czyli batatów. W paru rejonach świata inne rośliny, takie jak oca czy jicama są też nazywane yam. Odkryjcie z nami te niezwykłe warzywa!

Trufla - kulinarny brylant
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Trufla - kulinarny brylant

Trufla jest obiektem westchnień zbieraczy, kucharzy, pisarzy i poetów. Przez wieki jej zapach uwodził koronowane głowy i arystokrację. Podejmij wyzwanie i wybierz się na poszukiwania tego cennego okazu!

Lukrecja - słodka przyprawa
  • 3
gosia47-47 gosia47-47 | Platynowy Ekspert | Przepisów: 849, Artykułów: 221
Kulinarne ABC

Lukrecja - słodka przyprawa

Lukrecja jako słodka przyprawa staje się coraz popularniejsza w kuchni. Gałązki lukrecji znane są głównie jako przyprawa do wyrobów cukierniczych. Sprawdźcie historię i zastosowanie tej przyprawy!