Jak gotować ciecierzycę?
Suchą ciecierzycę namaczamy przez 12 godzin w wodzie, a następnie odcedzamy. Gotujemy przez 1,5 godziny do miękkości.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Suchą ciecierzycę namaczamy przez 12 godzin w wodzie, a następnie odcedzamy. Gotujemy przez 1,5 godziny do miękkości.
Zieloną kawę w ziarnach należy zagotować przez 12 minut w garnku z wodą i odsączyć przygotowany napar. Rozcieńczony wodą podajemy na ciepło lub z kostkami lodu.
Pieczenie drożdżówek zajmuje około 20-30 minut w temperaturze 180 st. C. Upieczone nadają się od razu do jedzenia.
Mleko kokosowe ubija się po uprzednim schłodzeniu w lodówce. Następnie gęstą część przekłada się do miski i miesza mikserem. Z gotowej masy można zrobić krem do tortu.
Flaki doprawia się głównie majerankiem i papryką w proszku. Lepszy smak dania uzyskuje się również dzięki dodatkowi marchewki, pora lub selera.
Smak rosołu, oprócz tradycyjnych przypraw, można wzbogacić poprzez dodatek trawy cytrynowej, imbiru, palonej cebuli lub chili.
Na oleju kokosowym możemy smażyć naleśniki, jajka, mięso oraz warzywa. Jest po części bezwonny, dlatego nie zmienia smaku potraw.
Twaróg można usmażyć na patelni a gdy zrobi się ciągnący – mamy smażony ser. Można go przygotować bez dodatków lub z przyprawami, np. pieprzem.
Przegrzebki to mięczaki należące do gatunku małży. Cenione są za swoje walory zdrowotne i kulinarne.
Strogonowa z wieprzowiny przygotujemy z szynki lub karkówki dusząc mięso z pozostałymi składnikami przez 40 minut w dużym garnku.