Domowe drożdżówki to proste w przygotowaniu ciastka, które można zrobić na wiele sposobów. Z dodatkiem budyniu, sera lub owoców smakują znakomicie. Jak je przygotować w domu?
Jak zrobić drożdżówki?
Baza do drożdżówek zawsze jest taka sama – dodatek to już nasz indywidualny wybór. Oprócz popularnego sera czy budyniu, można sięgnąć także po świeże, suszone lub pochodzące z kompotu owoce, mak czy bakalie.
Jak piec drożdżówki?
Drożdżówki piecze się w 180 st. C przez ok. 20 minut. Czas ten jest uzależniony od wielkości drożdżówek oraz wykorzystanych dodatków. Te z owocami powinny przebywać w piekarniku odrobinę dłużej, aby ciasto równo się upiekło. Te z dodatkiem sera lub budyniu można piec jedynie 15 minut, o ile są średniej wielkości.
Ile kalorii ma drożdżówka?
Kaloryczność drożdżówki uzależniona jest od wykorzystanych do niej dodatków. Ile zatem waży drożdżówka z serem, budyniem, makiem lub owocami?
Źródło: IleWazy.pl
Jak zrobić drożdżówki?
Baza do drożdżówek zawsze jest taka sama – dodatek to już nasz indywidualny wybór. Oprócz popularnego sera czy budyniu, można sięgnąć także po świeże, suszone lub pochodzące z kompotu owoce, mak czy bakalie.
- Do przygotowania drożdżówek będą potrzebne: 2 szklanki mąki, 0,5 kostki masła, cukier, drożdże (ok. 40 g), 1 szklanka mleka, 2 całe jajka, rozkłócone jajko do posmarowania, wybrane nadzienie, np. ugotowany budyń.
- Mleko podgrzewamy, rozkruszamy do niego drożdże, dodajemy cukier i odkładamy na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy rozpuszczone i przestudzone masło oraz wyrośnięte drożdże, wbijamy jajka i wsypujemy resztę cukru.
- Całość zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto. Odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
- Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy budyniem (lub wykładamy inne dodatki) i zwijamy w roladę.
- Odkładamy ją ponownie do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut.
- Po tym czasie kroimy ją na kilkucentymetrowe plastry.
- Surowe drożdżówki układamy na blasze do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem i całość zapiekamy w 180 st. C przez 20 minut.
- Gotowe drożdżówki ozdabiamy lukrem lub polewą. Smacznego!
Jak piec drożdżówki?
Drożdżówki piecze się w 180 st. C przez ok. 20 minut. Czas ten jest uzależniony od wielkości drożdżówek oraz wykorzystanych dodatków. Te z owocami powinny przebywać w piekarniku odrobinę dłużej, aby ciasto równo się upiekło. Te z dodatkiem sera lub budyniu można piec jedynie 15 minut, o ile są średniej wielkości.
Ile kalorii ma drożdżówka?
Kaloryczność drożdżówki uzależniona jest od wykorzystanych do niej dodatków. Ile zatem waży drożdżówka z serem, budyniem, makiem lub owocami?
- Drożdżówka z serem – ok. 292 kcal w 100 g produktu;
- Drożdżówka z budyniem – ok. 269 kcal w 100 g produktu;
- Drożdżówka z jabłkiem – ok. 254 kcal w 100 g produktu;
- Drożdżówka z makiem – ok. 325 kcal w 100 g produktu;
- Jagodzianka – ok. 316 kcal w 100 g produktu.
Źródło: IleWazy.pl