Jakie wino do grzańca?
Do zrobienia grzańca najlepiej wybrać wino czerwone półsłodkie lub półwytrawne. Całość doprawia się przyprawami korzennymi, w tym cynamonem i goździkami.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Do zrobienia grzańca najlepiej wybrać wino czerwone półsłodkie lub półwytrawne. Całość doprawia się przyprawami korzennymi, w tym cynamonem i goździkami.
Zupa krem powstaje poprzez zblendowanie tradycyjnie gotowanej zupy na gładką masę, dzięki czemu jest gęstsza. Może być ona zrobiona z dyni, pomidorów, groszku czy batatów.
Szynkę wieprzową piecze się około godziny na każdy kilogram mięsa. Dotyczy to zarówno pieczenia luzem, jak i w rękawie.
Grejpfruta je się na surowo. Można go dodać do sałatek i deserów. Stanowi również cenny składnik koktajli, również tych odchudzających.
Do potraw zimnych najlepiej jest wybierać olej nierafinowany. Kiedy jednak chcemy na nim smażyć – lepsza będzie opcja rafinowana.
Bitą śmietanę można otrzymać poprzez zmiksowanie mleka kokosowego, tłustego mleka krowiego lub mleka skondensowanego.
Paszteciki możemy zawijać na różne sposoby: składając ciasto w trójkąty, prostokąty lub zwijając ciasto w roladę.
Pieczarki nie są trwałe, w lodówce możemy przechowywać je zaledwie kilka dni.
Tort samochód robi się z przełożonych kremem i pociętych na trzy części biszkoptów. Całość dekoruje się lukrem plastycznym, tradycyjnym i okrągłymi ciastkami.
Cały schab pieczony w rękawie powinien w piekarniku spędzić ok. 1 godziny na każdy kilogram masy mięsa. Wówczas wychodzi idealnie soczysty i równomiernie upieczony.