Ile piec schab w rękawie?

Cały schab pieczony w rękawie powinien w piekarniku spędzić ok. 1 godziny na każdy kilogram masy mięsa. Wówczas wychodzi idealnie soczysty i równomiernie upieczony.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Ile piec schab w rękawie?
fot. Fotolia
Pieczony schab to danie, które warto serwować z ziemniakami, kluskami lub kaszą. Jednym ze sposobów jego pieczenia jest umieszczenie go w folii. Wówczas mamy pewność, że mięso się nie wysuszy a dodatkowo wytworzy się pyszny sos
 
Jak upiec schab w rękawie?
 
Pieczenie schabu w rękawie nie jest trudne. Wystarczy pamiętać tylko o kilku rzeczach, które pomogą nam uzyskać idealne mięso. 
  • Aby pieczony schab wyszedł miękki, potrzebujemy: zamarynowaną porcję schabu (w całości lub w kawałkach), warzywa (np. pokrojona w piórka cebula, kawałki marchewki, etc.), odrobinę masła, przyprawy (najlepiej te, które były wykorzystane do marynaty), rękaw do pieczenia, widelec. 
  • Z rolki odcinamy odpowiedni kawałek rękawa – na tyle długi, by dało się z obu stron zawiązać supły
  • Zawiązujemy supeł z jednej strony i umieszczamy w rękawie mięso oprószone przyprawami i warzywa.
  • Do środka wkładamy także odrobinę masła
  • Zawiązujemy rękaw z drugiej strony i całość nakłuwamy w kilku miejscach widelcem
  • Mięso wkładamy do piekarnika (najlepiej na blachę) i pieczemy w 180 st. C
  • Po odpowiednim czasie (ok. 1 godzina na 1 kg mięsa), wyjmujemy je z piekarnika i podajemy. Smacznego!
Jak długo piec schab w rękawie?
 
Schab w rękawie piecze się równie długo jak bez niego. Orientacyjnie wynosi to ok.1 godziny na każdy kilogram mięsa. O ile posiadamy schab w jednym kawałku. Mniejsze porcje pieczemy krócej – ok. 30-40 minut, w zależności od grubości i wielkości kawałków