Pieczony schab to danie, które warto serwować z ziemniakami, kluskami lub kaszą. Jednym ze sposobów jego pieczenia jest umieszczenie go w folii. Wówczas mamy pewność, że mięso się nie wysuszy a dodatkowo wytworzy się pyszny sos.
Jak upiec schab w rękawie?
Pieczenie schabu w rękawie nie jest trudne. Wystarczy pamiętać tylko o kilku rzeczach, które pomogą nam uzyskać idealne mięso.
- Aby pieczony schab wyszedł miękki, potrzebujemy: zamarynowaną porcję schabu (w całości lub w kawałkach), warzywa (np. pokrojona w piórka cebula, kawałki marchewki, etc.), odrobinę masła, przyprawy (najlepiej te, które były wykorzystane do marynaty), rękaw do pieczenia, widelec.
- Z rolki odcinamy odpowiedni kawałek rękawa – na tyle długi, by dało się z obu stron zawiązać supły.
- Zawiązujemy supeł z jednej strony i umieszczamy w rękawie mięso oprószone przyprawami i warzywa.
- Do środka wkładamy także odrobinę masła.
- Zawiązujemy rękaw z drugiej strony i całość nakłuwamy w kilku miejscach widelcem.
- Mięso wkładamy do piekarnika (najlepiej na blachę) i pieczemy w 180 st. C.
- Po odpowiednim czasie (ok. 1 godzina na 1 kg mięsa), wyjmujemy je z piekarnika i podajemy. Smacznego!
Jak długo piec schab w rękawie?
Schab w rękawie piecze się równie długo jak bez niego. Orientacyjnie wynosi to ok.1 godziny na każdy kilogram mięsa. O ile posiadamy schab w jednym kawałku. Mniejsze porcje pieczemy krócej – ok. 30-40 minut, w zależności od grubości i wielkości kawałków.