

Jak zrobić jajecznicę bez tłuszczu?
Jajecznicę bez tłuszczu da się zrobić na zwykłej patelni teflonowej. Można też użyć mikrofali. Z dodatkiem mleka smakuje podobnie jak smażona na maśle.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Jajecznicę bez tłuszczu da się zrobić na zwykłej patelni teflonowej. Można też użyć mikrofali. Z dodatkiem mleka smakuje podobnie jak smażona na maśle.
Średniej wielkości świeży pomidor posiada ok. 26 kcal. Ilość ta może się zmieniać w zależności od odmiany i stopnia jego przetworzenia.
Kiełbasa smażona na patelni powinna mieć chrupiącą brązową skórkę, nawet jeśli jest podawana razem z cebulą. Przypieka się ją oddzielnie, a cebulkę – lekko szkli.
Naleśniki z Nutellą można usmażyć tak samo jak tradycyjne, a następnie posmarować kremem. Można też przyrządzić naleśniki z Nutellą w środku – trzeba tylko odpowiednio wcześniej ją poporcjować i zamrozić, a podczas smażenia oblać ciastem.
Sushi bez nori robi się szybciej niż zawijane w algi. Niższy jest także koszt jego przygotowania. Liście nori może zastąpić np. omlet tamago lub tykwa (kanpyō).
Gazowane i niegazowane napoje kupowane w sklepach mogą zawierać aż 5-6 łyżeczek cukru w porcji. Dokładna zawartość zależy od typu produktu.
Polędwicę łososiową wędzi się na zimnym dymie, dzięki czemu jest aromatyczna i bogata w składniki odżywcze. Peklowanie trwa od 3 do 4 dni, a wędzenie – od 5 do 6 godzin.
Zbyt długi czas gotowania bobu pozbawia warzywo cennych składników. Zobacz, jak długo gotować młody bób by był smaczny i zdrowy. Oto odpowiedni czas gotowania bobu: od 10 do 25 minut. Im krócej tym lepiej - czy wiesz, że młody bób możesz jeść także na surowo?
Dobre ciasto na kopytka powinno być sprężyste i łatwe w formowaniu. Nie należy długo wyrabiać ciasta, ponieważ może się zacząć kleić.
Kopytka z twarogiem to szybki i sycący obiad. Zwykle przygotowuje się je z mąki, jajek i ziemniaków, ale z tych ostatnich można zrezygnować. Kopytka z serem serwuje się w wersji na słodko i słono.