

Jak przyrządzić łososia w folii?
Łososia, umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym, naciera się przyprawami i owija w folię aluminiową. Tak przygotowaną rybę wkłada się na ruszt grilla lub do piekarnika.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Łososia, umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym, naciera się przyprawami i owija w folię aluminiową. Tak przygotowaną rybę wkłada się na ruszt grilla lub do piekarnika.
Gotowanie makaronu do rosołu zaczyna się na chwilę przed końcem przyrządzania zupy. Cienki jajeczny makaron gotuje się znacznie krócej niż rurki albo świderki.
Niskokaloryczne naleśniki robi się ze zdrowej mąki, np. gryczanej, żytniej lub ryżowej. Mąkę można zastąpić płatkami owsianymi.
Domowy popcorn przygotowuje się na głębokiej patelni, w garnku lub kuchence mikrofalowej. Można też kupić specjalną maszynę do robienia popcornu. Kukurydzy nie praży się w piekarniku.
Przepis na spaghetti bolognese czy spaghetti carbonara wymaga perfekcyjnie przygotowanego makaronu. Makaron na spaghetti gotuje się w dużym garnku i stopniowo zanurza kolejne części. Do wody można dodać łyżkę oleju. Dobrze ugotowane spaghetti to takie, w którym makaron jest sprężysty, średnio miękki i bez mącznego posmaku.
Placki na tortille można kupić gotowe lub przygotować je samodzielnie. Po napełnieniu farszem trzeba je złożyć. Najbardziej popularny sposób składania tortilli to burrito, czyli rożek. Placek formuje się też na kształt quesadilla, w kopertę, kieszeń i rulon.
Domowe lody jogurtowe robi się z jogurtu greckiego, mleka skondensowanego i dodatków, np. banana, czekolady. Lody bez maszynki robi się dłużej.
Ciasto naleśnikowe przyrządza się przez zmiksowanie mąki, mleka, jaja, soli oraz wody. Należy je smażyć na rozgrzanym tłuszczu – oleju lub klarownym maśle. Naleśniki ze szpinakiem świetnie smakują z dodatkiem: twarogu, kurczaka, pieczarek, sera żółtego bądź fety.
Jaja przepiórcze gotuje się trzy razy krócej niż kurze, gdyż są znacznie mniejsze. Gotowane na twardo mogą być dodatkiem do sałatek lub bazą do past kanapkowych.
W składzie dobrego leczo powinny znajdować się: papryka, pomidory, cebula oraz kiełbasa. Klasyczne węgierskie leczo zakłada podsmażenie warzyw na smalcu.