Jak się robi popcorn?

Domowy popcorn przygotowuje się na głębokiej patelni, w garnku lub kuchence mikrofalowej. Można też kupić specjalną maszynę do robienia popcornu. Kukurydzy nie praży się w piekarniku.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak się robi popcorn?
fot. Fotolia
Popcorn może być zdrową i niskokaloryczną przekąską. Wystarczy podczas prażenia ograniczyć ilość soli i tłuszczu.

Popcorn w garnku i na patelni

Prawdziwy popcorn w stylu amerykańskim przygotujesz w garnku lub na głębokiej patelni z przykrywką:
  • na dno naczynia wlej niewielką ilość oleju,
  • wsyp kilka garści ziarenek kukurydzy – nie przesadzaj z ilością, pamiętaj, że pod wpływem temperatury popcorn znacznie zwiększy objętość,
  • koniecznie przykryj naczynie pokrywką,
  • patelnię lub garnek postaw na średnim palniku,
  • kiedy popcorn zacznie się prażyć, usłyszysz charakterystyczny dźwięk strzelających ziaren,
  • zdejmij naczynie z ognia, kiedy uderzenia popcornu o pokrywkę będą sporadyczne (raz na kilka/ kilkanaście sekund),
  • gotowy popcorn możesz przyprawić ulubionymi ziołami, solą lub cukrem.
Popcorn w kuchence mikrofalowej

Łatwym i szybkim sposobem na przyrządzenie popcornu jest uprażenie go w mikrofalówce. Przygotuj naczynie, które nie zdeformuje się pod wpływem wysokiej temperatury jest przeznaczone do użytkowania w kuchenkach mikrofalowych. Do środka wsyp ziarna kukurydzy, możesz też dodać masło, sól i przyprawy. Przykryj naczynie pokrywką lub talerzem i włącz mikrofalówkę. Uważaj, żeby nie przetrzymać popcornu zbyt długo, bo może się spalić. Nie wkładaj też torebki z popcornem do piekarnika. Kuchenki gazowe i elektrycznie nie są przystosowane do prażenia kukurydzy.

Prażona kukurydza w maszynie do popcornu

Na rynku dostępne są specjalne urządzenia przeznaczone do prażenia kukurydzy. Maszyna tego typu jest prosta w obsłudze i pozwala na beztłuszczowe przygotowanie popcornu, ponieważ jest zasilana gorącym powietrzem. Możesz uprażyć w niej popcorn bez oleju czy masła.