

Jak farbować jajka na zielono?
Jajka przeznaczone do farbowania powinny być małe (są odporniejsze na uszkodzenia), jak najświeższe i z białą skorupką. Maluje się je przy użyciu wywaru, np. z trawy, szpinaku bądź natki pietruszki.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Jajka przeznaczone do farbowania powinny być małe (są odporniejsze na uszkodzenia), jak najświeższe i z białą skorupką. Maluje się je przy użyciu wywaru, np. z trawy, szpinaku bądź natki pietruszki.
Brokuły przed parzeniem należy podzielić na różyczki. Następnie wystarczy wsadzić je na ok. 2 minuty do garnka z wrzącą wodą, a potem przełożyć do miski z lodowatą wodą.
Makaron z twarogiem można przygotować w pół godziny. Przygotowywany na słono świetnie smakuje przysmażany na patelni.
Do pstrąga najlepiej pasują surówki przygotowane z kapusty, jabłek, marchewek i pora. Wystarczy odrobina ulubionych warzyw, trochę musztardy, śmietany lub sosu, by przyrządzić apetyczny dodatek do ryby.
Łosoś idealnie nadaje się na przystawkę, jest wyrazisty w smaku, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Może być podawany samodzielnie lub z dodatkami.
Sałatkę z ryżem jak u mamy można zrobić w niecałe pół godziny. Do jej przygotowania oprócz samego ryżu potrzeba trochę jajek, pomidorów, ziemniaków oliwek, cebuli i tuńczyka.
Pstrąga w całości najlepiej piec w piekarniku, owiniętego folią aluminiową. Rybę naciera się solą, np. morską i masłem, oprósza pieprzem oraz skrapia sokiem z cytryny.
Makaron z serem żółtym można przygotować z dodatkiem cebuli, pomidorów i ziół, np. bazylii i oregano. Zapiekankę można piec w piekarniku lub penne polać sosem zrobionym z maślanej zasmażki.
Łososia wędzonego podaje się na ciepło lub zimno. Do sałatki lub roladek z tortilli używa się ryby w plastrach. Łososia smaży się krótko, doprawiając go wcześniej solą, pieprzem i ziołami.
Ważnym składnikiem leczo jest cebula. Dobrze przyprawione leczo powinno mieć lekko pikantny smak, dlatego doprawia się je ostrą papryką. Ziołowego aromatu potrawie dodaje oregano i bazylia.