

Jak zrobić smalec?
Słonina, cebula, czosnek, jabłko i przyprawy- tylko tyle trzeba do zrobienia smalcu. Z kromką chleba smakuje wspaniale.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Słonina, cebula, czosnek, jabłko i przyprawy- tylko tyle trzeba do zrobienia smalcu. Z kromką chleba smakuje wspaniale.
Ogórki konserwowe przygotowujemy z wyszorowanych ogórków, które wkładamy do słoików, uzupełniamy odpowiednimi przyprawami oraz słodko- kwaśną zalewą.
Ozdoby na tort robi się z pokrojonych owoców, mas plastycznych, karmelu lub roztopionej czekolady. W zależności od wybranego materiału, można stworzyć napisy, wzory lub figurki.
Placki ziemniaczane przygotowuje się z mąki pszennej niższego typu. W wersji bezglutenowej można wykorzystać mąkę kukurydzianą.
Brokuły to jedne z mniej kalorycznych warzyw. W surowym można znaleźć jedynie 27 kcal w 100 g produktu.
Pierogi przygotowuje się z delikatnego ciasta na bazie mąki i wody z wytrawnym lub słodkim farszem. Po ugotowaniu możemy je usmażyć lub zapiec.
Ciasto na kopytka z serem robi się z mąki pszennej, ziemniaczanej, ziemniaków, twarogu, jaj, soli i oleju. Kopytka wrzuca się na gotującą osoloną wodę.
Pizzę z patelni robi się z mąki, wody i oliwy. Taką pizzę można zrobić w wersji z drożdżami i bez. Dodanie drożdży sprawi, że ciasto będzie puszyste.
Majonez to tradycyjny dodatek do potraw robiony z żółtek jaj, oliwy i dodatków. Sos majonezowy można przygotować na bazie majonezu domowej roboty lub z użyciem gotowego produktu ze słoika.
Świeże śliwki, bez względu na odmianę, posiadają podobną kaloryczność (ok. 46 kcal w 100 g) i wartości odżywcze. Większy wpływ ma sposób ich przetworzenia, który sprawia, iż ich kaloryczność rośnie.