

W jaki sposób przygotować bób?
Możesz wykorzystać bób świeży, mrożony lub suszony. Trzeba go ugotować w osolonym wrzątku, upiec bądź uparować. Na rynku dostępny jest również bób konserwowy, który nie wymaga obróbki termicznej.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Możesz wykorzystać bób świeży, mrożony lub suszony. Trzeba go ugotować w osolonym wrzątku, upiec bądź uparować. Na rynku dostępny jest również bób konserwowy, który nie wymaga obróbki termicznej.
Sezon na śliwki w pełni, a trudno go sobie wyobrazić bez tradycyjnych powideł. Oprócz pieczenia ciast z ich dodatkiem oraz wykorzystywania tych owoców do knedli, warto pomyśleć o przygotowaniu z nich przetworów. Zobacz, jak zrobić powidła śliwkowe!
Są takie dania, które zna każdy. Nie sposób im się oprzeć. Wśród nich znajdują się tradycyjne polskie gołąbki na bazie kapusty z ryżowo-mięsnym farszem. Zobacz jak je przygotować w domu!
Bez wątpienia są kultowym, polskim warzywem. Niewiele jest osób, które unikają ich w każdej postaci. Dzięki uniwersalności, pomidory można wykorzystywać do potraw i przetworów. Zobacz, co dobrego można z nich przygotować!
Choć w internecie można znaleźć sporo przepisów na „a’la carbonarę”, ciężko jest trafić na coś, co faktycznie byłoby rzetelnym patentem na prawdziwą włoską pastę. Czas to zmienić - sprawdź jak przygotować to oryginalne danie rodem ze słonecznej Italii!
W domu pętają się zeschnięte resztki ciast? A może w szafce zostały odkryte stare herbatniki? Jeśli tak, to nie wyrzucaj ich – możesz z nich zrobić pyszne bajaderki, które podbiją Twoje serce!
Znudziły Wam się już klasyczne ogórki konserwowe? Najwyższa pora spróbować tych warzyw z nutą musztardowej zalewy. Ich słodko-kwaśny smak doskonale będzie komponował się z wieloma potrawami! Przetestujcie nasz pomysł i przekonajcie się sami!
Chrupiące, wytrawne, idealne jako przekąska albo element dań i deserów. Krakersy, bo to o nich mowa, to jedna z najczęstszych słonych przegryzek, po które sięgamy w ciągu dnia. Zobacz, jak je zrobić!
Smakowite, aromatyczne, idealnie sprawdzają się jako dodatek do kanapek, sałatek lub jako samodzielna przystawka. Suszone pomidory to jeden z tych rarytasów, za które w sklepie trzeba zapłacić krocie. Zobacz, jak uniknąć zbędnych wydatków i przygotować je samodzielnie!
W sklepach spożywczych oraz herbaciarniach znaleźć można najrozmaitsze rodzaje herbat. My zachęcamy jednak do skomponowania własnych mieszanek: aromatycznych, naturalnych i pełnych smaku! Poniżej znajdziecie wskazówki, jak tego dokonać!