

Co można zrobić z jeżyn?
Jeżyny można wykorzystać do zrobienia nalewki lub soku. W pierwszym wypadku wystarczy owoce zalać spirytusem, w drugim – przetrzeć je na sitku.
Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.
Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.
W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.
Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.
Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki - w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!
Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego - od kuchcika po szefa kuchni!
Jeżyny można wykorzystać do zrobienia nalewki lub soku. W pierwszym wypadku wystarczy owoce zalać spirytusem, w drugim – przetrzeć je na sitku.
Żurawinę można przerobić na pyszny sok, wino lub nalewkę. Można z niej również zrobić konfitury i sosy – idealne do mięs podawanych na zimno lub ciepło.
Sok żurawinowy otrzymuje się poprzez ugotowanie owoców w wodzie z dodatkiem cukru. Całość się odcedza i przelewa do butelek.
Barszcz zielony gotuje się na bazie wywaru mięsnego, do którego dodaje się szczaw. Zupę doprawia się solą i pieprzem.
Z wiśni możemy przygotować pyszne ciasta, desery, czy przetwory.
Chcesz wyglądać jak modelka - nie zapominaj o selerze. Nie tylko korzeniowym, lecz także naciowym. Te aromatyczne warzywa mają wiele cennych składników, ale niewielką ilość kalorii.
Są kaloryczne, mają dużo tłuszczu, a pomagają schudnąć! Ponadto poprawiają nastrój, dbają o serce, zapobiegają cukrzycy, a nawet skutecznie walczą z rakiem. Sprawdź, jak wielka moc kryje się w orzechach!
Pobudza albo uspokaja. Chroni wątrobę, przedłuża życie, przyspiesza przemianę materii. Poznaj jeszcze więcej powodów, by polubić kawę i dowiedz się, jak najlepiej ją parzyć.
Niepostrzeżenie wkroczył do naszej kuchni i od razu podbił serca smakoszy. Jego kulinarne zalety idą w parze z właściwościami zdrowotnymi. Fenkuł jest bowiem doskonałym antidotum na wiele różnych dolegliwości. Poznaj go bliżej.
Do przygotowania domowej kawy mrożonej z dodatkiem lodów (najczęściej waniliowych) wykorzystuje się espresso lub kawę rozpuszczalną. Można ją zrobić na bazie schłodzonego mleka lub z użyciem wody.