Jeśli przytrafi Ci się kulinarna wpadka, nie załamuj się. W naszym dziale Porady na pewno znajdziesz rozwiązanie, które ułatwi Ci życie w kuchni i twoją kulinarną pracę. Znajdziesz tu praktyczne, proste i przydatne w kuchni porady, kulinarne pomysły oraz wskazówki na temat pieczenia, gotowania, smażenia a także urządzania przyjęć. Zakładka porady kulinarne to kuchenna skarbnica wiedzy dla każdego.

Nasze Porady pomogą Ci w gotowaniu, pieczeniu, utrzymywaniu czystości, przygotowaniu świąt, przyjęć. To tu dowiesz się m.in. jak pozbyć się zapachu ryby z domu po jej usmażeniu, jak posprzątać dom na błysk nie tylko od święta, jak zamrozić ciasto, które zostało po rodzinnej imprezie.

W zakładce Przyjęcia znajdziesz porady kulinarne dotyczące organizacji przyjęć – zapraszania gości, ustalania menu, wznoszenia toastów oraz podziękowań.

Chcesz wiedzieć co w kulinarnym świecie piszczy? W zakładce Wiadomości w dziale Porady znajdziesz najświeższe wiadomości związane z kulinariami. Dowiesz się jakie kulinarne święta czekają nas w najbliższym czasie, jakie kulinarne gadżety przydadzą się w kuchni oraz w jakich kulinarnych wydarzeniach możesz wziąć udział.

Słodycze, napoje, mrożonki, makarony, mąki -  w zakładce Produkty, dowiesz się jaki kulinarne nowości znajdziesz na sklepowych półkach. Poradzimy Ci co warto kupić i spróbować!

Porady Gotujmy.pl polecają się dla każdego  - od kuchcika po szefa kuchni!

Sok z buraków - jak go zrobić?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Sok z buraków - jak go zrobić?

Sok z buraków to wspaniały napój, po który warto sięgać zawsze wtedy, gdy mamy nadmiar pracy lub czujemy się ospali i zmęczenie. Z pewnością doda nam energii, odporności i chęci do podejmowania wyzwań! Zobaczcie jak w prosty sposób zrobić ten wartościowy przysmak!

Jak przygotować ośmiornicę?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak przygotować ośmiornicę?

Jest jednym z najbardziej intrygujących stworzeń na świecie - potrafi się kamuflować, przecisnąć przez najmniejszą szparę i posiada wyjątkową inteligencję. Ośmiornica, bo to o niej mowa, coraz częściej gości na naszych stołach. Zobacz, jak prawidłowo ją przyrządzić!

Jak zrobić dekoracje do deserów?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Jak zrobić dekoracje do deserów?

Pieczenie ciast i przygotowywanie deserów samo w sobie sprawia wielką frajdę. Jeśli jednak Twoja artystyczna dusza domaga się, by zrobić coś kreatywnego i niebanalnego, rozpocznij przygodę z dekoracjami do deserów!

Bateria kuchenna - jaką wybrać?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady Max Kuchnie

Bateria kuchenna - jaką wybrać?

Wydawać by się mogło, że wybór odpowiedniej baterii kuchennej to łatwizna. Nic bardziej mylnego! Na rynku dostępnych jest bardzo wiele rodzajów kranów z różnymi funkcjami, przydatnymi mniej lub bardziej – w zależności od potrzeb użytkownika. Podpowiadamy, jak dopasować baterię do wykonywanych przez nas czynności w kuchni, aby prawidłowo pełniła swoją funkcję.

Jak zrobić domowe masło czosnkowe?
  • 3
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić domowe masło czosnkowe?

Przepis na ten aromatyczny dodatek jest bardzo prosty. Wystarczy czosnek, dobrej jakości masło oraz szczypta soli. Nie wiecie jak go zrobić i z czym podawać? Odpowiedzi szukajcie poniżej!

Wyśmienita tarta na słodko - jak ją zrobić?
  • 2
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Kulinarne ABC

Wyśmienita tarta na słodko - jak ją zrobić?

Smakowita, fantazyjnie udekorowana owocami tarta to deser pięknie prezentujący się o każdej porze dnia. Wiecie jak zrobić idealny spód i jakie owoce użyć do tego ciasta? Zapoznajcie się z przepisem i rozsmakujcie się na dobre!

Jak upiec rybę na grillu?
  • 1
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Ryby

Jak upiec rybę na grillu?

Masz ochotę na szybkie danie z grilla, jednak nie chcesz sięgać znowu po kiełbasę? W takim razie spróbuj ryb - robi się je błyskawicznie a ich smak potrafi niejednemu zawrócić w głowie. Jak zatem je grillować?

Jak uniknąć efektu jo-jo?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Dietetyka

Jak uniknąć efektu jo-jo?

Dieta odchudzająca kojarzy się przede wszystkim z ograniczeniem ilościowym pożywienia, a co za tym idzie zmniejszaniem kaloryczności. Jest to główny etap kuracji, ale nie jedyny. Równie ważne jest stopniowe wyjście z diety, tak, by zakończyć ją bez efektu jo-jo.

Jak zrobić lody jagodowe?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić lody jagodowe?

Lody jagodowe zrobione na bazie naturalnych składników będą deserem pozbawionym konserwantów. Do ich przygotowania nie trzeba specjalnej maszyny – wystarczy mikser i dobry przepis.

Jak zrobić smażone lody?
redakcja redakcja | Platynowy Ekspert | Przepisów: 202, Artykułów: 3450
Porady

Jak zrobić smażone lody?

Smażone lody w cieście to kulki lodowe obtoczone w chrupiącej panierce, która tworzy orzechową skorupkę. Należy je przygotowywać szybko, żeby nie dopuścić do rozmrożenia masy.