Deser jest bardzo oryginalny – w jeszcze ciepłej skorupce kryje się wciąż zimna gałka lodów. Inne kuchnie świata zaadaptowały ten przepis, tworząc swoje wersje – np. w Meksyku panierkę przygotowuje się z płatków kukurydzianych lub tortilli.
Jak zrobić smażone lody w chrupiącym cieście?
Aby przygotować smażone lody, potrzebujesz gotowych lub domowych lodów oraz odpowiedniej panierki. Po usmażeniu lody będą otoczone chrupiącym ciastem. Można ją przygotować z ubitych jajek oraz bakalii, np. wiórek kokosowych lub posiekanych orzechów.
Smażone lody – jakie dodatki?
Smażone lody w chrupiącej panierce należy podawać jako samodzielny deser, jednak wcześniej dobrze jest talerz dodatkowo udekorować. Wystarczą listki mięty lub owoce, które mogą być świeże (np. maliny czy jeżyny) lub w zalewie (np. pokrojone plasterki brzoskwini lub ananasa). Doskonałym pomysłem jest również wylanie wcześniej do naczynia owocowego, gęstego sosu, w którym dopiero kładzie się smażone lodowe kule. Można również deser po prostu ozdobić bitą śmietaną, np. w sprayu.
Smażone lody w cieście – ważne wskazówki
Należy pamiętać o tym, by lody były dobrze zmrożone przed obtaczaniem w panierce. W innym wypadku kulki zaczną się roztapiać i tracić kształt. Poza tym raz rozmrożonych lodów nie powinno się ponownie zamrażać, dlatego tak ważne jest, żeby deser przygotowywać sprawnie i szybko.
Jak zrobić smażone lody w chrupiącym cieście?
Aby przygotować smażone lody, potrzebujesz gotowych lub domowych lodów oraz odpowiedniej panierki. Po usmażeniu lody będą otoczone chrupiącym ciastem. Można ją przygotować z ubitych jajek oraz bakalii, np. wiórek kokosowych lub posiekanych orzechów.
- Za pomocą łyżki uformuj z lodów kulki – ułóż na talerzu i włóż znów do zamrażalnika.
- Ubij białka z cukrem, po czym dodaj do nich żółtka.
- Pianę wymieszaj z wiórkami kokosowymi i posiekanymi orzechami.
- Lody obtocz w pianie, następnie ponownie ułóż na talerzu i zmroź.
- Po schłodzeniu ponownie obtocz kulki lodowe w masie i znów schłodź.
- Rozgrzej olej na patelni i na rozgrzany tłuszcz połóż lodowe, zmrożone kulki.
- Smaż nie dłużej niż pół minuty, tylko do uprażenia panierki.
- Od razu podawaj, najlepiej udekorowane dodatkami.
Smażone lody – jakie dodatki?
Smażone lody w chrupiącej panierce należy podawać jako samodzielny deser, jednak wcześniej dobrze jest talerz dodatkowo udekorować. Wystarczą listki mięty lub owoce, które mogą być świeże (np. maliny czy jeżyny) lub w zalewie (np. pokrojone plasterki brzoskwini lub ananasa). Doskonałym pomysłem jest również wylanie wcześniej do naczynia owocowego, gęstego sosu, w którym dopiero kładzie się smażone lodowe kule. Można również deser po prostu ozdobić bitą śmietaną, np. w sprayu.
Smażone lody w cieście – ważne wskazówki
Należy pamiętać o tym, by lody były dobrze zmrożone przed obtaczaniem w panierce. W innym wypadku kulki zaczną się roztapiać i tracić kształt. Poza tym raz rozmrożonych lodów nie powinno się ponownie zamrażać, dlatego tak ważne jest, żeby deser przygotowywać sprawnie i szybko.